Chișinăul expulzează un diplomat Rus
Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe.
Amabasadorului rus i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană pentru alegerile prezidențiale din Rusia. Totodată, Oleg Vasneţov a fost anunțat că unul dintre diplomaţii ambasadei a fost declarat persona non-grata şi trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Deocamdată, nu se cunoaște numele acestuia și ce funcție avea în cadrul ambasadei. Moscova a anunțat că va răspunde, dar unii experți de la Chișinău afirmă că Rusia nu are multe modalități de a pune presiune pe Republica Moldova.
În scrutinul din 17 martie, regimul de la Tiraspol a deschis, fără acordul autorităților de la Chișinău, șase secții de votare - trei la Tiraspol și câte una în Tighina, Rîbnița, și Grigoriopol. Drept reacție, un angajat al Ambasadei ruse a fost declarat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova, anunță Ministerul de Externe, fără a da detalii.
ANUNȚUL MAE: "Ambasadorului i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești."
Expertul în securitate Andrei Curăraru crede că decizia Ministerului de Externe ar putea genera un răspuns din partea Federației Ruse, însă reziliența Republicii Moldova a crescut în ultimii ani și nu mai sunt atât de multe modalități de a pune presiune.
ANDREI CURĂRARU, expert în securitate Watchdog.md: "Trebuie să ne așteptăm ca un diplomat din Republica Moldova să fie declarat persona non-grata, dar putem să ne așteptăm și la răspunsuri asimetrice, pentru că cele preferate de Federația Rusă sunt cele economice. Încă avem zone sensibile de export, cum ar fi merele, care se duc preponderent în Federația Rusă."
Ambasadorul Oleg Vasneţov a fost convocat şi săptămâna trecută la Ministerul de Externe, când i-a fost prezentat un protest în legătură cu decizia Moscovei de a deschide secţii de votare în stânga Nistrului, dar acest demers al diplomaţiei moldovene a fost ignorat.
„Organizarea alegerilor în regiunea transnistreană, contrar deciziei comunicate de către Guvernul Republicii Moldova, este o nouă acțiune care sfidează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a declarat luni președintele Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă. „Acțiunea de răspuns va fi anunțată de Guvern în termen util”, a subliniat șefa statului.
Cea mai recentă expulzare a diplomaţilor ruşi din Republica Moldova a avut loc în iulie trecut. Atunci, numărul acestora a fost redus de la peste 80 de persoane la 25. Chișinăul a invocat „acţiuni neprietenoase faţă de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic”.