Au fost efectuate percheziții la mai multe persoane care ar fi acceptat și primit bani pentru a vota un anumit candidat
Social 25 octombrie 2024, 16:21 | 228

Ofițerii Centrul Național Anticorupție și procurorii au efectuat astăzi percheziții în mai multe localități, având la bază dosarul coruperii alegătorilor și finanțarea ilegală a partidelor. A fost reținut un lider al grupării „Șor” din Ungheni, denunțat de o persoană care a primit bani pentru a vota un anumit candidat în primul tur de scrutin și pentru a spune NU la referendum.

Potrivit unui comunicat emis de CNA, au fost efectuate percheziții la mai multe persoane care ar fi acceptat și primit remunerații ilicite pentru susținerea unor formațiuni politice, participarea în calitate de organizatori și coordonatori la diverse acțiuni, dar și pentru compromiterea scrutinului din 20 octombrie.

COMUNICATUL CNA: "În timpul perchezițiilor au fost depistate multiple discuții pe aplicații mobile privind susținerea unor formațiuni și persoane politice în schimbul unor sume de bani, dar și alte obiecte care demonstrează implicarea și participarea activă a unui grup de persoane la acțiunile de corupere electorală și finanțare ilicită a partidelor."

A fost reținut, pentru 72 ore, liderul unei grupări din cadrul organizației criminale conduse de fugarul Ilan Șor, anunță Poliția. Tânărul de 26 de ani i-ar fi dat unei femei din satul Florițoaia Nouă, raionul Ungheni, 1500 de lei pentru ca aceasta să voteze pe 20 octombrie în favoarea unui anumit candidat și să se pronunțe cu opțiunea NU la referendum, însă ultima l-a denunțat. Ofițerii au efectuat percheziții la domiciliul și sediul celui vizat.

COMUNICATUL POLIȚIEI: "Oamenii legii au depistat și ridicat mai multe probe pertinente cu privire la implicarea în săvârșirea infracțiunii de corupere: mijloace bănești, mai multe copii ale buletinelor de identitate ale cetățenilor, liste cu membri de partid și simpatizanți, pliante informative cu lozinci împotriva referendumului, mai multe cartele SIM, telefoane mobile, laptopuri și o tabletă cu informații relevante anchetei."

Pe acest caz a fost pornit dosar penal pentru corupere electorală. Suspectul riscă amendă, până la 55 de mii de lei, sau până la cinci ani de închisoare.

Între timp, PCCOCS anunță că a solicitat aplicarea arestului preventiv pentru 30 de zile pentru femeia cu rol de coordonator al procesului de corupere electorală, reținută pe 23 octombrie în raionul Sângerei. În cadrul perchezițiilor domiciliare au fost găsite circa 175 de mii de lei, destinați coruperii alegătorilor. Banii urmau să fie repartizați la peste 330 de persoane din 19 localități.

Amintim că pe 24 octombrie, șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a declarat presei că în ultimele două luni gruparea criminală condusă de Ilan Șor a transferat în Republica Moldova 39 de milioane de dolari. Potrivit lui Cernăuțeanu, transferurile au fost efectuate prin banca rusă „Promsviazibank”.

Opinia ta contează. Comentează!