39 de milioane de dolari au fost transferate în ultimele două luni pentru coruperea alegătorilor din Republica Moldova
Social 24 octombrie 2024, 20:03 | 179

39 de milioane de dolari! Atât a transferat în ultimele două luni gruparea criminală condusă de Ilan Șor pentru coruperea alegătorilor din Republica Moldova. Informația a fost prezentată astăzi de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

Viorel Cernăuțeanu a anunțat astăzi că din cele 39 de milioane dolari, 15 milioane au fost transferate în luna septembrie, iar alte 24 de milioane - în luna octombrie, cu aproape o săptămână până la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie. Poliția a reușit să sisteze activitatea a 97 de grupuri de pe platforma Telegram, unde erau instruite persoanele beneficiare de banii transferați. Poliția a avertizat că cei implicați în schemele de corupere a alegătorilor vor suporta consecințe legale, iar cei care vor conlucra cu ancheta vor fi scutiți de pedeapsă.

Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, transferurile au fost efectuate prin banca rusă „Promsviazibank” și au început la sfârșitul lunii aprilie curent. „Peste 138 de mii de utilizatori au folosit acest sistem de tranzacții”, a precizat șeful IGP.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful IGP: "Au fost realizate peste 1,4 milioane de tranzacții, care au lăsat urma tranzacțiilor de la PSB. Doar în sistemul de telefonie, în urma măsurilor de investigații, numerele unice care au intrat în contact cu PSB din Republica Moldova au fost 138 mii 448 de utilizatori documentați până la ziua de ieri. Se desfășoară și în prezent alte acțiuni procesuale."

Pe contul unei persoane puteau veni mai mulți bani, care erau ulterior împărți.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful IGP: "Până la scrutinul din 20 octombrie, cele mai masive transferuri au venit în perioada 14-17 octombrie. În fiecare raion sunt asigurate acțiuni procesuale, fie penale sau contravenționale. Este important ca oameni să înțeleagă că cetățenii noștri sunt atrași într-o schemă ilegală, chiar dacă se întâmplă fără voința acestor și prin inducerea în eroare. Ei sunt atrași în organizația criminală Șor."

Viorel Cernăuțeanu a mai anunțat că, pe lângă transferurile realizate prin sistemul „Promsviazibank”, coruperea alegătorilor continuă și prin alte metode, inclusiv prin intermediul curierilor. În acest context, miercuri, au fost efectuate percheziții într-un raion din nordul Republicii Moldova. Descinderile au vizat persoane care ar fi implicate în remunerarea fizică a votanților pentru turul I de scrutin și pregătirea terenului pentru turul II. În prezent, în această schemă sunt cercetate peste 520 de persoane.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful IGP: "Persoana care avea rolul de coordonator pe tot raionul avea plicurile pregătite pentru toate cele 19 localități. Au reușit să repartizeze mijloacele financiare către 36 de persoane și urmau să beneficieze de bani alte 300 de persoane. Îndemn toate persoanele să conștientizeze riscurile și responsabilitățile pe care le au în acest proces și să conlucreze cu organele de drept pentru a curma acest proces de corupere."

Cernăuțeanu a subliniat că banii pe care persoanele îi primesc ilegal nu le vor ajunge pentru a plăti amenzile. Amintim că în cazurile penale amenda este de până la 55 de mii de lei, sau privarea de libertate de până la trei ani, iar în cauzele contravenționale – amenzi de până la 37 de mii 500 de lei.

Opinia ta contează. Comentează!