Dorin Damir și Octavian Orheianu sunt acuzați că ar fi preluat abuziv afacerea „Proimobil”
Social 24 octombrie 2024, 17:44 | 196

Președintele Asociației FEA, Dorin Damir, și fondatorul Clubului „Lion”, Octavian Orheianu, ambii din anturajul fostului șef PD, Vladimir Plahotniuc, sunt acuzați de către Vlad Musteață, directorul companiei „Proimobil”, că l-ar fi deposedat de afaceri. În replică, Damir afirmă că Musteață ar fi implicat în evaziuni fiscale și ar trebui să răspundă conform legii. Urmăriți o investigație realizată de Pavel Păduraru pentru Jurnal.md.

VLAD MUSTEAȚĂ, om de afaceri: "Mie mi s-a spus direct că nu contează de ce rezultate a dat controlul fiscal. Problema penală este. Ea nu va dispărea și mi s-a spus că problema se poate rezolva doar de la GBC. Unicul la care m-am gândit e Orheianu, plus că el este în FEA, Dorin Damir, și gândeam că acolo trebuie să fie vreun contact."

Vlad Musteață a aflat că este cercetat penal pentru evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. Dar Inspectoratul Fiscal de Stat a emis un act, în care a stabilit că nu au fost înregistrate încălcări ale legislației. Octavian Orheianu i-ar fi cerut lui Musteață să-i sponsorizeze clubul sportiv.

VLAD MUSTEAȚĂ, om de afaceri: "Noi am vorbit despre 5 mii de euro la fiecare turneu și vreo 3 sau 4 mii de euro lunar pentru clubul lui. În jur la 9 mii de euro, lunar."

Neplăcerile însă au continuat. În presa controlată de Plahotniuc a fost declanșată u campanie anti-Musteață și a companiei „Proimobil”. Angajații acesteia ar fi fost șantajați cu închisoarea, dacă nu vor face declarații împotriva șefului lor.

Victoria Condratiuc, devenită între timp directoarea companiei „Proimobil”, a fost nevoită să ceară azil politic în Statele Unite ale Americii.

VERA CONDARTIUC, mama Victoriei: "S-a dus în ospeție la o colegă și erau așteptate. Când a sunat la ușă și le-a luat pe ambele. Atunci anume, Octavian a dat comanda ca Victoriei să-i dea drumul. Pe persoana cealaltă a luat-o după colț și i-a spus: Dispari!"

În luna mai 2017, fiind constrâns de circumstanțe, a părăsit Republica Moldova și Vlad Musteață.

VLAD MUSTEAȚĂ, om de afaceri: "Am discutat într-o sală, unde era Dorin Damir. Acesta mi-a spus că sunt mulți dușmani în sistem care doresc ca eu să am probleme. Eu am înțeles că asta e un joc și a doua zi foarte rapid am plecat în Odesa, cred că. Am auzit că era mandat de arestare pe numele meu. Am înțeles deja că în 2017, atât Damir, cât și PCOCOS aveau putere enormă. Erau zilnic sau săptămânal arestați oameni de afaceri."

Principala condiție era ca afiliații lui Plahotniuc să pună mâna pe jumătate din afacerea lui Musteață, declară acesta. Într-un final, afacerea a fost vândută cu doar o mie de lei unei companii controlate de Damir.

DORIN DAMIR: "- Pe data de 1 noiembrie, Vlad Musteață are dosar, Judecătoria Buiucani, evaziune fiscală, unde probabil va fi condamnat și vrea să se eschiveze, 45 de milioane. - Este adevărat că l-ați fi șantajat pe acest Musteață? - Nu l-am șantajat pe acest Musteață. Acest Musteață mi-a fabricat dosare penale cu complicii săi ca să scape de evaziune fiscală. Mulțumesc frumos! Sănătate și noroc!"

Următorul epizod al investigației semnate de Pavel Păduraru îl urmăriți în timpul apropiat pe Jurnal.md

Opinia ta contează. Comentează!