ANRE afirmă că Apă-Canal Chișinău are posibilitate să-și achite consumul de energie electrică
Întreprinderea ”Apă-Canal Chișinău” are posibilitate să-și achite consumul de energie electrică, afirmă Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, drept răspuns la acuzațiile aduse de către întreprinderea municipală. ”Tarifele anterioare și cele actuale, aprobate pe 13 ianuarie curent, îi permit „Apă-Canal Chișinău” să acopere toate cheltuielile operaționale”, se arată într-un comunicat emis de ANRE.
Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, tariful aprobat acoperă implicit și cheltuielile pentru energia electrică consumată reieșind din prețul actualizat pentru curent. În calculul tarifului au fost incluse cheltuieli pentru consumul de energie electrică în valoare totală de 208,8 milioane de lei, ce ar da posibilitate operatorului să achite lunar consumul de energie electrică în valoare de 17,4 milioane de lei, afirmă administrația agenției.
REACȚIA AGENȚIEI NAȚIONALE PENTRU REGLEMENTARE ÎN ENERGETICĂ: "Atât în tarifele anterioare, cât și în tarifele actuale, au fost și sunt incluse toate cheltuielile necesare pentru consumul de energie electrică. Orice afirmație din partea unor persoane publice privind tergiversarea aprobării tarifelor sau aprobarea acestora la un nivel insuficient sunt absolut inconsistente și poartă un caracter tendențios."
Mai mult, potrivit ANRE, la începutul lui 2023, Apă-Canal Chișinău avea chiar și venituri suplimentare, de 42,5 milioane de lei, obținute din economiile la energia electrică consumată, în condițiile micșorării treptate, în perioada 2019-2021, a prețurilor la energia electrică. Pentru a verifica corectitudinea aplicării prevederilor actelor normative în vigoare în activitatea întreprinderii, ANRE anunță că a inițiat un control al activității licențiate a societății per acțiuni „Apă-Canal Chișinău” pentru perioada 2020 – 2022.
Precizările au fost făcute de ANRE în contextul în care întreprinderea Apă-Canal Chișinău ar putea fi deconectată de la rețea din cauza datoriilor către distribuitorul ”Premier Energy”. Acum, datoria depășește 70 de milioane de lei.
Joi, ”Premier Energy” a decis amânarea, până pe 1 februarie, a deconectării instalațiilor de alimentare cu energie electrică ale ”Apă-Canal Chișinău”. Conducerea întreprinderii municipale amenința că deconectările vor afecta alimentarea cu apă a orașului. Iar primarul Chișinăului, Ion Ceban, ar fi insinuat că datoriile s-au acumulat din cauza acțiunilor întârziate ale ANRE cu privire la majorarea tarifului la apă și a guvernării, care și-ar dori „falimentarea” instituției.
Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, consideră că posibilitatea sistării apei în municipiul Chișinău poate fi parte a unui scenariu de inducere în societate a unei stări de panică. ”Tot ce se întâmplă, este responsabilitatea autorităților municipale și trebuie să fie asumată de către cei, pe care oamenii i-au votat”, a declarat Alaiba la emisiunea ”Cabinetul din umbră” a postului nostru de televiziune.
DUMITRU ALAIBA, ministru al Economiei: "Dacă aș fi un agent al Rusiei în Primăria Chișinău, probabil aș avea indicații similare ca să cresc cu tot ce pot nivelul de nemulțumire și de panică în societate, prin aplicarea unor metode nu neapărat violente, dar administrative."
Anterior, Guvernul a cerut o inspecție financiară cu privire la pretinsele datorii ale întreprinderii ”Apă-Canal Chișinău” și i-a îndemnat de responsabilii de la Primăria Chișinău să intervină imediat.