Combaterea corupției și respectarea drepturilor omului fac parte din Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Moldova
Social 12 februarie 2025, 20:33 | 220

Combaterea corupției, reforma justiției și respectarea drepturilor omului fac parte din Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova, care urmează a fi realizat până în 2028. Documentul a fost explicat astăzi la Chișinău de către secretarul general al Consiliului Europei, Alain Berset.

ALAIN BERSET, secretar general al Consiliului Europei: "Avem 28 de proiecte în așteptare pentru următorii ani. Vrem consolidarea democrației, a legilor privind drepturile omului și să continuăm, să trecem la reforma pe care am lansat-o în colaborare cu autoritățile din Republica Moldova."

„Chișinăul are nevoie de sprijin și de parteneriate solide, iar Consiliul Europei rămâne un aliat de încredere”, a declarat la rândul său președintele Maia Sandu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Planul de acțiuni își propune să sprijine Republica Moldova în consolidarea democrației, statului de drept și respectării drepturilor omului. Acesta va aborda reforma justiției, combaterea corupției și spălării banilor, îmbunătățirea legislației și practicii electorale, ancorarea valorilor democratice în societate."

Planul Consiliului Europei pentru Republica Moldova prevede un sprijin continuu pentru mai multe instituții, inclusiv Oficiul Avocatului Poporului.

CESLAV PANICO, avocatul poporului: "Astăzi, nu doar că vedem respectarea drepturilor omului, alături de Consiliul pentru Egalitate, dar contribuim și la consolidarea mecanismelor de bună guvernare alături de alte instituții cum ar fi Curtea de Conturi sau, în același timp, alături de Curtea Constituțională ne asigurăm că principiile statului de drept și alte drepturi ale omului sunt respectate."

Reformele urmează a fi făcute și în domeniului audiovizual.

LILIANA VIȚU, președinte al Consiliului Audiovizualului: "Vorbim de o susținere foarte practică la nivel de legislație sau elaborarea de legi noi și sperăm ca acest lucru se va întâmpla până la finele acestei sesiuni parlamentare, până la sfârșitul lunii iulie. La nivelul Consiliului audiovizualului, mai avem să trecem un test de monitorizare a felului în care vor fi reflectate alegerile."

Cu sprijinul Consiliului Europei a fost creat un nou departament la Comisia Electorală Centrală, de supraveghere și control a finanțării partidelor.

ANGELICA CARAMAN, președinte al Comisiei Electorale Centrale: "Dacă este să comparăm ceea ce a fost până în 2022, când aveam doar o prevedere în lege că CEC supraveghează și face controlul finanțării politice, noi în doi ani de zile am reușit să instituim un departament, să elaborăm pentru ei un regulament de activitate, metodologii."

Noul plan de acțiuni pentru Republica Moldova 2025 – 2028 are la bază un document similar pentru perioada 2021-2024. Secretarul general al Consiliului Europei, Alain Berset, a venit la Chișinău în contextul marcării a 30 de ani de la aderarea Republicii Moldova la acest forum european cu sediul la Strasbourg.

Opinia ta contează. Comentează!