Locuitorii din Tohatin și din Cimișlia consumă apă mai calitativă datorită unui tehnologii performante de curățare a apeductelor
Social 26 noiembrie 2024, 20:12 | 90

Locuitorii din comuna Tohatin și cei din orașul Cimișlia consumă apă mai calitativă datorită unei tehnologii performante de curățare a apeductelor. Este o premieră pentru Republica Moldova, deși în lume acest sistem, numit SeaQuest, este utilizat de peste două decenii. Proiectul pilot a fost implementat de PNUD și Guvernul Poloniei.

ARCADIE RUSNAC, șef departament, Apă-Canal Chișinău: "Am căutat o tehnologie pentru a restabili suprafețele interioare ale țevilor din fontă, din oțel, deoarece avem un sistem foarte uzat și, cu regret, stând apa mult în țevi se strică și pentru asta trebuie să întreprindem aceste măsuri, la care primăria a dat indicații să căutăm toate tehnologiile care sunt mai performante în Uniunea Europeană."

Tehnologia SeaQuest presupune utilizarea unei soluții chimice adaptată fiecărei rețele și o instalație simplă pentru dozarea automată la stația de pompare, explică specialiștii din Polonia, care au participat nemijlocit la implementarea proiectului.

HUBERT BIALOUS, reprezentant companie, Polonia: "Ne aflăm la stația Tohatin, operată de Apă-Canal Chișinău. Am început proiectul în urmă cu aproape trei luni și în tot acest timp putem vedea efectele pozitive ale proiectului nostru, care operează împotriva contaminării secundare a apei potabile."

DARIUSZ JAROCKI, reprezentant companie, Polonia: "Atunci când vrem să o curățăm sau să o îndepărtăm, am putea avea de-a face cu un cost uriaș pentru îndepărtarea conductelor vechi și încercarea de a instala altele noi. Cu produsele noastre curățăm conductele într-un mod neagresiv, ceea ce, în opinia mea, poate aduce profit mare."

Acest tratament al conductelor previne nu doar coroziunea și depunerile, dar și îmbunătățește calitatea apei potabile.

SERGIU ANDRONACHI, primarul orașului Cimișlia: "După instalarea acestui sistem din partea proiectului polonez, la noi s-a îmbunătățit și apa este de cea mai înaltă calitate la toate normativele biologice și chimice care sunt pentru H2O."

Potrivit experților, poluarea secundară a apei potabile apare atunci când apa deja tratată este contaminată în rețea din cauza conductelor vechi, ruginite sau a depunerilor din ele. Tehnologia SeaQuest demonstrează că este posibilă îndepărtarea sedimentelor din întreaga rețea de alimentare cu apă, fără a perturba distribuția și poate fi o soluție pentru o problemă globală.

Opinia ta contează. Comentează!