Toți protopopii și stareții de mănăstiri subordonați mitropolitului Vladimir au fost convocați pentru ziua de joi la o ședință
Toți protopopii și stareții de mănăstiri subordonați mitropolitului Vladimir au fost convocați pentru ziua de joi, 16 noiembrie, la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove. La ședința respectivă ar putea fi pusă în discuție inclusiv solicitarea unor preoți privind aderarea in corpore a Mitropoliei la Patriarhia Română, a declarat pentru Jurnal TV vicarul mitropolitan, Ioan Moșneguțu. Biserica Ortodoxă Română nu a comentat deocamdată acest subiect.
Potrivit parohului bisericii Sfântul Dumitru din capitală, Pavel Borșevschi, mitropolitul Vladimir a convocat adunarea după ce a primit scrisoarea a zeci de clerici din Chișinău, care îl îndeamnă să treacă la Biserica Ortodoxă Română. Din sectorul II al protopopiatului de Chișinău fac parte 30 de biserici din sectorul Botanica, dar și din localitățile Sângera, Revaca, Băcioi, Codru, Dobrogea și Brăila. Dintre toți preoții din acest sector doar unul s-a pronunțat împotriva aderării Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Despre aceasta a relatat pentru Jurnal.md protopopul de Botanica, preotul Pavel Borșevschi.
PAVEL BORȘEVSCHI, protopop de Botanica: "Nu propunem să aderăm la Mitropolia Basarabiei, dar cerem ca întreaga Mitropolie, ca structură canonică, în frunte cu mitropolitul Vladimir, să se lepede de biserica rusă și de patriarhul Kirill și să treacă sub omoforul Patriarhiei Române.Când a primit scrisoarea, mitropolitul nu ne-a spus nici da, nici nu, ci a hotărât să ne convoace joi pe toți protopopii și stareții de mănăstiri, pentru a discuta această problemă. Nu cred că el are motive pentru a nu fi de acord cu noi."
Vicarul mitropolitan, Ioan Moșneguțu, a confirmat convocarea ședinței, dar a menționat că aceasta este una ordinară. Totuși, reprezentantul Mitropoliei Moldovei nu exclude că va fi discutat și subiectul privind scrisoarea adresată mitropolitului Vladimir.
IOAN MOȘNEGUȚU, episcop de Soroca, vicar mitropolitan: "Ședința de joi, 16 noiembrie, este una ordinară și vor fi abordate subiecte cu care se confruntă la zi biserica ortodoxă din Moldova. Nu excludem faptă că vom aborda și subiecte de genul părintelui Pavel Borșevschi. Dar să înțelegeți că nu expedierea acestei scrisori a generat convocarea protopopilor și stareților din ziua de joi."
Pentru unii demersul parohului bisericii „Sfântul Dumitru” este o adevărată momeală, iar Mitropolitul Vladimir ar avea un interes ascuns. Despre aceasta a scris pe pagina sa de Facebook protopopul de Orhei Ion Marian, reprezentant al Mitropoliei Basarabiei.
ION MARIAN, protopop de Orhei: "Pentru cei ce încă nu au înghițit momeala aruncată pentru naivi prin prisma acestor scrisori, rezoluții, semnături, cârdășii organizate de clanul vladimiriștilor, vă sugerez să mai aveți puțintică răbdare și veți înțelege că mămăliga cu miros de fripturică ascunde un cârlig ascuțit și veninos. Schema aceasta cu trecerea în subordinea Bisericii Ortodoxe Române este ieftină, deoarece dedesubturile acestui pact între mitropolit și Pavel Borșevschi sunt pe fondul neputinței lor de a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei."
Preotul Ion Marian a mai adăugat că „prin acest proiect se urmărește o discreditare directă a Patriarhiei Române în speranța că Mitropolia Moldovei va primi un statut special în cadrul Bisericii Ortodoxe Române”. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei resping aceste acuzații.
IOAN MOȘNEGUȚU, episcop de Soroca, vicar mitropolitan: "Noi nu am ticluit anumite planuri și l-am pus în fața acestui proiect pe părintele Pavel Borșevschi ca să fie un salvator. Acesta a fost un gând expus public de către părintele Pavel, iar noi, Biserica Ortodoxă din Moldova, pledăm pentru consolidarea și menținerea unității Sfintei noastre Biserici."
Biserica Ortodoxă Română nu a venit deocamdată cu un comentariu sau cu o evaluare în acest sens. Nici parohul Pavel Borșevschi nu a comentat supozițiile preotului Ion Marian. Pe 5 septembrie curent, mitropolitul Vladimir i-a expediat o scrisoare patriarhului rus, Kirill, în care îi reproșează lipsa de sprijin „în condițiile consolidării tot mai evidente” a Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova și l-a informat că nu poate face nimic pentru a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 60 de preoți din Republica Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei.