UE condamnă toate atacurile asupra misiunilor ONU, în răspuns la atacurile forţelor israeliene asupra misiunii ONU în Liban
Externe 14 octombrie 2024, 17:55 | 71

Uniunea Europeană condamnă toate atacurile asupra misiunilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, în răspuns la atacurile forţelor israeliene asupra misiunii ONU de menţinere a păcii în Liban. Se întâmplă după ce forţa interimară a ONU din Liban a raportat că două tancuri israeliene au „intrat în forţă” duminică pe una dintre poziţiile sale de la frontieră. „Aşteptăm urgent explicaţii şi o anchetă detaliată din partea autorităţilor israeliene”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

JOSEP BORRELL, șeful politicii externe al UE: "Cei 27 de membri au convenit să îi ceară Israelului să înceteze atacurile asupra UNIFIL. Mulți europeni participă în această misiune. Munca lor este foarte importantă. Este complet inacceptabil să ataci trupele Națiunilor Unite."

„Atacurile asupra forţelor ONU de menţinere a păcii constituie o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale”, a accentuat Josep Borrell.

Israelul a contestat unele dintre incidentele raportate de ONU, în care ar fi fost implicaţi militari din cadrul forţei interimare a ONU în Liban, numită UNIFIL, iar premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a subliniat că aceştia servesc drept „scuturi umane” pentru Hezbollah, pe fondul escaladării ostilităţilor.

Forţa interimară a ONU din Liban a raportat că două tancuri israeliene au „intrat în forţă” duminică pe una dintre poziţiile sale de la frontieră, după care au fost lansate tiruri care au provocat fum, iritaţii cutanat şi reacţii gastro-intestinale asupra a 15 „Căşti albastre”.

Reacţia UNIFIL vine după ce Benjamin Netanyahu l-a îndemnat duminică pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să ordone plecarea forţelor de menţinere a păcii UNIFIL din zonele de luptă din Liban. „Căştile albastre”, din care fac parte circa 9500 de militari din aproape 50 de ţări, se află în Liban în conformitate cu Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt războiului din 2006 dintre Israel şi Hezbollah.

La rândul ei, şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a cărei ţară asigură preşedinţia prin rotaţie a G7, i-a spus duminică într-o convorbire telefonică omologului său israelian că atacarea forţei de pace a ONU din Liban este inacceptabilă. Meloni a subliniat „necesitatea absolută de a garanta securitatea personalului UNIFIL”. Peste 1000 de soldaţi italieni fac parte din UNIFIL.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, l-a îndemnat duminică pe omologul său iranian, Massoud Pezeshkian, să sprijine „o dezescaladare generală” în Fâşia Gaza şi Liban, unde Hezbollahul pro-iranian îşi continuă lupta împotriva armatei israeliene, relatează AFP.

Opinia ta contează. Comentează!