Fermierii critică noua politică de subvenționare elaborată de Guvern și insistă pe discuții suplimentare pentru a găsi o soluție
Fermierii critică noua politică de subvenționare, elaborată de Guvern, și insistă pe discuții suplimentare pentru a găsi un numitor comun. Agricultorii, reuniți astăzi într-o ședință, au aprobat o listă cu mai multe propuneri, pe care o vor transmite mâine ministerului de resort. „O nouă lege este necesară, dar aceasta trebuie să corespundă politicilor Uniunii Europene”, spun fermierii. În noua lege a subvenționării se va pune accent pe o agricultură sustenabilă, afirmă reprezentanții Guvernului.
ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv, Asociația „Forța fermierilor”: "Doar că legea nouă și programul de dezvoltare, sau programul strategiei politice agricole trebuie să fie adoptat în primul rând după necesitățile economice și posibilitățile economice a Republicii Moldova. Pentru că noi dacă neglijăm sectorul de cereale și oleaginoase, considerați că cele 80 la sută din suprafețele agricole totale nu vor fi exploatate și o mare parte din ele nu vor putea fi prelucrate, pentru că agricultorii vor rămâne fără subvenții, fără acces la finanțare și noi o să rămânem cu foarte multe suprafețe pârloagă."
GRIGORE CORCODEL, agricultor, Telenești: "Noi avem nevoie de acest suflu financiar, deoarece avem credite, avem niște cheltuieli, pe care statul le-a creat fără ca statul să se consulte cu noi, fără ca să protejeze aceasta microstructură a agriculturii."
VRABIE VLADIMIR, agricultor, Basarabeasca: "Subvențiile care le-am folosit până la ziua de astăzi, le-am folosit pentru investiții și întoarcerea creditelor care le-am luat de la bancă pentru a procura tehnică nouă. Adică tot la investiții se duc."
NICOLAE FACHIRA, agricultor, Căușeni: "Ca să concurăm cu Uniunea Europeană noi trebuie să fim aproximativ la același nivel. Dar dacă în Uniunea Europeană se plătesc subvenții la hectar, la 200, 300, 400 de euro, dar noi nu primim aproape deloc, înțelegem că noi nu putem concura cu agricultorii din țările apropiate, chiar și în România, Bulgaria și mai multe țări din Europa."
ION PLĂMĂDEALĂ, președintele Asociației „Forța fermierilor”: "Tot ce se folosește pentru creșterea cerealelor se importă, se taxează, vin veniturile la buget, însăși noțiunea sau ideea că ea trebuie să fie scoasă este o aberație totală."
Potrivit ministrului Agriculturii, Ludmila Catlabuga, în timpul consultărilor publice privind subvenționarea și politicile agricole a devenit clar că subvențiile nu mergeau ca plată directă la sectorul cerealier.
LUDMILA CATLABUGA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Nu este exclus și nu vreau să fie un dezechilibru în sectoare, sau să fie evitat așa precum a fost. Dezacordul sectorului este binevenit și bine că au dat alarma. Noi am preluat această propunere a sectorului, dar totodată ministerul în noua lege a subvenționări își propune să avem și să punem accent pe o agricultură sustenabilă."
Ministerul Agriculturii așteaptă propunerile pe marginea programului și legii de subvenționare care vor fi colectate, agreate și puse în discuții.