În Republica Moldova sunt înregistrate peste 100 de mii de fântâni, iar 75 la sută dintre acestea nu corespund normelor sanitare
Social 13 decembrie 2023, 20:05 | 1815

În Republica Moldova sunt înregistrate peste 100 de mii de fântâni. 75 la sută dintre acestea nu corespund normelor sanitare, susțin specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Apa are un conținut sporit de nitrați, fier, fluor și bacterii. Dacă apa este poluată microbiologic, bacteriile și virușii patogeni dispar prin fierbere, ceea ce nu se întâmplă în cazul parametrilor chimici. Soluția se rezumă la construcția apeductului, spun specialiștii.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, apa din fântâni este destul de poluată- monitorizarea realizată în anul 2022 a demonstrat că aproximativ 55% din probele prelevate la parametrii microbiologici nu corespund normelor sanitare. Aproximativ 80% din probe nu corespund parametrilor chimici.

LILIANA CARP, specialist ANSP: "Principalii poluanți chimici care au fost depistați în apa din fântâni, aceștia sunt în special nitrații, fierul, fluorul. Parametrii microbiologici care sunt neconforme normelor sanitare sunt bacteriile coliforme, enterococii intestinali, enterococii fecali. Cauzele care duc nemijlocit la această situație în Republica Moldova este în primul rând insalubritatea localităților, faptul că în apropierea surselor de apă sunt amenajate diferite surse poluante."

O altă cauză mai este și utilizarea abuzivă în trecut a fertilizanților în agricultură, care au generat creșterea conținutului de nitrați în apele subterane. Utilizarea acestor ape are repercusiuni negative asupra sănătății. De pildă, fluorul afectează atât dinții, cât și oasele. Probleme de sănătate pot să aibă oamenii din raioanele Nisporeni, Ungheni, Cahul, Ștefan-Vodă, Căușeni și Anenii Noi.

LILIANA CARP, specialist ANSP: "Dacă apa din fântâni este poluată microbiologic, atunci ea poate fi fiartă și bacteriile și virușii patogeni dispar, însă, din păcate, prin fierbere nu se elimină și parametrii chimici. Noi considerăm că alternativele pentru aceste localități rurale sunt construcția apeductului, sistemelor centralizate de apă potabilă, deoarece calitatea apei este multe mai bună."

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2022, acces la sistemele publice de alimentare cu apă au avut 55 de municipii și orașe, și 891 de localități rurale, ceea ce reprezintă 61,7% din total. Circa 60,3% din sate au avut acces la alimentare cu apă potabilă din sistemele publice. Comparativ cu anul 2018, numărul localităților cu acces la sistemele publice de alimentare cu apă date în exploatare s-a majorat cu 12,8%.

Opinia ta contează. Comentează!