Planul de deoligarhizare, ineficient
Politic 8 decembrie 2023, 19:59 | 1450

Planul de limitare a influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice, numit generic ”planul deoligarhizării”, este elaborat într-un mod nesatisfăcător. Multe aspecte menționate în document sunt irelevante, afirmă analistul politic Victor Ciobanu, într-un comentariu pentru Jurnal TV. „Acțiunile prevăzute în acest plan nu vor contribui la combaterea corupției și a oligarhiei”, consideră expertul.

VICTOR CIOBANU, analist politic: "Impresia mea este că e un document tipic ONG-ist, de umplutură, în care s-a băgat absolut tot ce se produce în Republica Moldova ca să se creeze impresia că noi într-adevăr activăm în acest domeniu de deoligarhizare. Acolo este scris că au fost consultații cu societatea civilă și experții, or eu nu am văzut consultări cu experții. Am impresia că toți cei care au contribuit la crearea acestui document, nu pot formula în fond problema: ce este oligarhizarea?"

Victor Ciobanu nu crede că planul elaborat de Comisia naționale pentru integrare europeană va mișca lucrurile spre bine și explică de ce.

VICTOR CIOBANU, analist politic: "Se vorbește: „Vom consolida capacitățile ANI-ului, CNA” și tot așa mai departe. Toate aceste lucruri se povestesc la voi deja de ani de zile și iată vedem că de fapt cu furtul miliardului nu s-a întâmplat nimic, cu averile sechestrate nu s-a întâmplat absolut nimic. Vedem că practic toate piețe în continuare rămân cvasi-monopolizat. Pe toate piețele activează doi, trei, cinci importatori foarte mari și care sunt legați între ei prin înțelegeri de cartel. Cel mai relevant exemplu este cel al petroliștilor. De ce am zis că este un document de umplutură? Plafonarea plăților în cash, pentru notari, avocați și tot așa mai departe, care nu are nici în clin nici în mânecă cu deoligarhizarea. După ce sunt formulate scopurile, obiectivele, între ele deja apare un plan de acțiuni, adică un algoritm funcțional. Asta eu o să consider că este un plan de deoligarhizare."

Membrii Comisiei naționale pentru integrare europeană au aprobat joi planul de limitare a influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice. Așa numitul „plan de deoligarhizare” face parte din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene pentru a începe negocierile de aderare.

Opinia ta contează. Comentează!