Veaceslav Platon este bănuit că ar fi încercat să corupă ofițeri ai Detașamentului ”Pantera” în timp ce se afla în detenție
Ședința de judecată în dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, care este bănuit că ar fi încercat să corupă ofițeri ai detașamentului Pantera în timp ce se afla în detenție, a fost amânată. În ședința de astăzi, completul de judecată urma să analizeze probele video care anterior au fost date dispărute și anume convorbirile lui Platon cu ofițerii de la Pantera. Acest dosar a fost trimis la rejudecare în instanța de fond acum trei ani, prin decizia Curții de Apel Chișinău.
ION CREȚU, avocat: "Un avocat care îl reprezintă pe un alt inculpat nu a putut să se prezinte în ședința de judecată, este implicat în alte acțiuni de urmărire penală, o reținere așa am înțeles."
Ședințele de judecată în dosarul în care Veaceslav Platon este bănuit că ar fi încercat să coruptă ofițerii din detașamentul Pantera, în timp ce-și ispășea pedeapsa în Penitenciarul Numărul 13, se desfășoară în lipsa inculpatului. Avocatul lui Platon spune că probele acuzării prezentate în instanță ar fi, de fapt, niște glume, pe care le-ar fi făcut clientul său în cadrul unei discuții cu ofițerii Pantera, în timp ce era escortat la ședințele de judecată.
ION CREȚU, avocat: "Procurorul a solicitate încă odată să urmărim înregistrările video care de fapt confirmă că el este nevinovat și anume proba dată, noi de asta și solicitam să fie prezentată pentru demonstrează nevinovăția lui Platon. Se făceau diferite glume. Scopul a fost ca să fie pornită încă o cauză penală pe numele lui Platon pe timpul lui Plahotniuc."
Apărătorul lui Veaceslav Platon, Ion Crețu, spune că după discuțiile cu clientul său a decis să nu ceară despăgubiri de la stat în această cauză penală.
Potrivit procurorului de caz, Platon a fost dat în căutare internațională pentru a asigura prezența acestuia în sala de judecată, însă Interpol a refuzat să-l includă în baza sa de date.
VITALIE CODREANU, procuror: "- La moment noi nu avem claritate pe acest subiect. Interpol ne-a comunicat că dumnealui nu este înregistrat ca subiect de căutare. Am făcut mai multe solicitări, atât noi, Procuratura Anticorupție cât și către Interpol Moldova. Au intervenit și ei și există o decizie de la Interpol pe acest subiect, iarăși refuzul de a-l include în baza de date pe Veaceslav Platon. - Dar pe ce se bazează acestă decizie? - Noi nu știm, probabil că sunt niște proceduri interne la care noi nu avem acces acum. Întreprindem în continuare acțiuni de căutare pe Platon, dar pe aceste capete de acuzare el nu este în baza de date Interpol."
În anul 2017, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială „Pantera”. Patru ani mai târziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentința şi a trimis dosarul la rejudecare. Şedinţele se desfăşoară în lipsa lui Platon care a plecat din Republica Moldova în vara anului 2021, imediat după alegerile parlamentare anticipate.