UE anunță un nou sprijin pentru Ucraina
Externe 19 septembrie 2024, 20:00 | 69

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va face vineri o vizită la Kiev, informează dpa şi Reuters. Odată cu evenimentul, ea a anunţat şi alocarea pentru Ucraina a sumei de 160 de milioane de euro, rezultate din activele ruseşti blocate în Uniunea Europeană în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei.

Şefa executivului european a declarat presei că doreşte să discute cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ajutorul pentru energie înaintea sezonului rece. „În timp ce temperaturile scad, Uniunea Europeană este gata să îşi intensifice sprijinul pentru Ucraina. Ne pregătim de iarnă împreună”, a declarat Ursula von der Leyen.

Fondurile de 160 de milioane de euro urmează să ajute Ucraina la repararea infrastructurii energetice, la creşterea producţiei de energie regenerabilă şi la construcţia de adăposturi, după ce Rusia a scos din uz capacităţi energetice ucrainene de circa 9 GW.

URSULA VON DER LEYEN: "Obiectivul nostru este să refacem capacităţi de 2,5 GW, adică 15% din necesarul Ucrainei."

Agenţia Internaţională pentru Energie a apreciat joi că Ucraina s-ar putea confrunta la iarnă cu un deficit de 6 GW, în timp ce creşte consumul în perioadele de vârf.

O termocentrală din Lituania este în curs de demontare şi va fi reconstruită în Ucraina, care a rămas fără 80% din unităţile energetice de tipul respectiv şi fără o treime din capacităţile hidrocentrarelor.

„Sprijinul Uniunii Europene pentru securitatea energetică a Ucrainei din februarie 2022 se ridică la cel puțin două miliarde de euro. Rusia trebuie să plătească pentru distrugerile pe care le-a provocat”, a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj pe X.

Opinia ta contează. Comentează!