Furnizorii de gaze și energie termică au la dispoziție 60 de zile ca să prezinte un plan pentru diversificarea surselor energetice
Social 3 decembrie 2024, 20:04 | 549

Furnizorii de gaze naturale și energie termică, dar și autoritățile din domeniu, au la dispoziție 60 de zile ca să prezinte un plan pentru diversificarea surselor energetice pentru o perioadă de 12 luni. Acțiunea a fost solicitată în cadrul audierilor desfășurate astăzi la Parlament, la care au participat mai mulți oficiali guvernamentali, dar și experți sau membri ai societății civile. Printre instituțiile care au venit să de explicații în urma majorării tarifelor la gaze se numără Moldovagaz, Ministerul Energiei, Energocom și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Majorarea tarifelor la gazele naturale cu peste 27% a fost argumentată săptămâna trecută prin creșterea substanțială a prețurilor pe piețele internaționale. Ulterior, mai mulți experți au indicat spre faptul că Moldovagaz nu a făcut achiziții de gaze în timpul verii, atunci când prețurile erau mici. În cadrul audierilor la Parlament, șeful comoaniei moldo-ruse, Vadim Ceban, a spus că Moldovagaz nu a procurat din vară volumul necesar de gaze pentru perioada rece a anului pentru că fie nu a avut ofere, fie ofertele prezentate propuneau gaze mai scumpe decât plăteau în acel moment consumatorii.

VADIM CEBAN, șef interimar al Moldovagaz: "Aceste oferte nu puteau să apară mai devreme de șase luni. Dacă vorbim despre achizițiile pentru trimestrul IV, atunci nu poți lansa achizițiile pentru aceste produse și nu vei obține prețuri începând cu luna mai sau iunie, dar cel mai potrivit a fost, în opinia noastră, luna iulie. Prețurile au fost mult mai convenabile și am lansat aceste achiziții."

Mai mult, Vadim Ceban a declarat că sezonul rece este asigurat cu 80% din necesarul de gaz, iar în prezent sunt organizate licitații și pentru lunile februarie și martie 2025. Ceban a prezentat un tabel și a încercat să explice consecințele economice în cazul în care Moldovagaz ar fi procurat gaze din luna mai sau iunie.

VADIM CEBAN, șef interimar al Moldovagaz: "Dacă noi am fi mers în luna mai să procurăm și dacă adăugăm prețurile de înmagazinare, transportare și furnizare, am fi achitat 43 de euro/Mwh daсă am fi depozitat în România. În luna iunie am fi avut prețul de 45 de euro/Mwh. Noi am procurat în luna iulie pentru trimestrul IV la un preț de 42 de euro/Mwh. Noi în acest caz am economisit pentru consumatori 2,9 milioane de euro, în cadrul achizițiilor."

Chiar și așa, consumatorii finali s-au pomenit că trebuie să achite tarife mai mari la gaz din luna decembrie. Unul dintre directorii ANRE, Alexei Taran, a explicat de ce s-a intervenit de urgență și de ce a fost aprobat un tarif mai mare pentru mia de metri cubi de gaze.

ALEXEI TARAN, director al ANRE: "Intrăm în lunile de iarnă, lunile cu un volum mare de consum. Orice diferență per metru cub la prețul de achiziție urma să crească exponențial și după calculele noastre numai la sfârșitul lunii decembrie urma să înregistrăm în jur de 600 de milioane de lei devieri negative. Astfel, s-a impus necesitatea intervenției urgente la prețuri și pentru a stopa această cumulare ți a evita viabilitatea economică a furnizorului și doi la mână - orice valoare a devierilor acumulate într-o perioadă de reglementare necesită a fi compensate în perioadele următoare."

În context, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat cum are loc procesul de achiziționare a gazelor naturale și care sunt instituțiile implicate în acest proces, în baza prevederilor legale.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Nu avem propriul gaz și îl procurăm de pe piața intonațională, iar tot acest lucru îl fac companiile. Guvernul și Ministerul face demersuri necesare la nivel politic pentru a deschide oportunități. Noi am capacitat companiile, am adus resurse financiare, am deschis uși ca ei să poată face trading și să ai opțiuni diferite cum să cumpere și cum să vândă."

În urma consultărilor, au fost recomandate o serie de acțiuni pentru Ministerul Energiei. Printre acestea figurează evitarea intervenției directe în achiziția de zi cu zi și estimarea de prețuri. Pe de altă parte, Ministerul Energiei va depune eforturi suplimentare pentru a identifica furnizori strategici. Alte recomandări vizează activitatea „Energocom” și a ANRE. Agenția ar urma să introducă instrumente mai complexe pentru solicitarea ajustărilor de tarife care vin de la furnizori.

Opinia ta contează. Comentează!