Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat astăzi Regulamentul privind organizarea concursului de selectare a procurorului general
Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat astăzi concurs pentru funcția de procuror general. Termenul limită de depunere a dosarelor este 22 noiembrie. Postul a devenit vacant după ce Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcție prin decret prezidențial. CSP a aprobat astăzi și Regulamentul privind organizarea, și desfășurarea concursului.
ANGELA MOTUZOC, președintele CSP: "A fost stabilită modalitatea nemijlocită a etapelor. Etapa de preselecție cât și cea de interviu. Avem la acest moment vettingul și ulterior după ce se întoarce de la vetting, avem acel raport al vettingului, ce se întâmplă în acest caz? Sunt mai multe proceduri, se remite președintelui, în caz că este sau nu acceptat, care sunt soluțiile, în ce caz poate interveni Consiliul Superior al Procurorilor."
Chestiunea privind anunțarea concursului de selectare a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței CSP la propunerea ministrului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "- Funcția trebuie suplinită în termen de 6 luni de la apariția funcției vacante. - S-au făcut modificări la criteriile de eligibilitate în privința candidaților? - Nu. Criteriile sunt aceleași conform legii pentru că regulamentul doar detaliază criteriile stabilite în lege."
Întrebată ce se va întâmpla în cazul fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, după ce Comisia Europeană pentru Drepturile Omului se va expune asupra celor două plângeri, ministru Justiției a răspuns că așteaptă ca decizia să fie publicată. VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Aș vrea să nu ne precipităm cu astfel de scenarii fiindcă, de fapt, Curtea Europeană examinează mai întâi ce încălcări au fost admise față de o persoană”.
Decretul prezidențial privind eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general a fost semnat pe 26 septembrie. Stoianoglo a fost reținut pe 5 octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.
Anul trecut, avocații lui Alexandr Stoianoglo s-au plâns de două ori la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, pentru că procurorului general suspendat din funcție i s-ar fi încălcat dreptul la libera exprimare și libera circulație. A doua cerere se referă la decizia CSP, prin care Stoianoglo a fost suspendat din funcție.