Un elev din raionul Telenești ar fi băut țuică în incinta gimnaziului, iar apoi a ajuns la spital, în stare de comă
Social 7 februarie 2023, 23:59 | 10981

Beau și se îmbată criță oriunde apucă - acasă, la prieteni sau chiar la școală! Despre un caz ieșit din comun vorbim astăzi. Un copil de 13 ani din raionul Telenești ar fi băut țuică în incinta gimnaziului, iar apoi a ajuns la spital, în stare de comă. Medicii afirmă că asemenea situații sunt destul de frecvente. Directorul gimnaziului, unde învață băiatul, a refuzat să comenteze.

Totul s-a întâmplat la sfârșitul anului trecut. Potrivit unei persoane apropiate copilului, care ne-a oferit detalii sub protecția anonimatului, elevul din clasa a VII-a ar fi consumat țuică la școală, împreună cu un alt coleg. Băiatul s-ar fi îmbătat atât de tare, încât nici nu a putut urca în autobuzul școlară să meargă acasă.

ANONIM: "Șoferul a văzut în ce stare este și a refuzat să-l ia. El a fost nevoit să meargă pe jos, dar în starea în care era, nu a putut să ajungă acasă. A căzut undeva și a adormit."

Copilul de 13 ani ar fi zăcut pe marginea drumului în frig, până l-a observat un trecător, care l-a învelit cu o pătură și a chemat ambulanța. Sursa noastră susține că băiatul face parte dintr-o familie, unde deseori se consumă alcool.

ANONIM: "Am vorbit cu băiatul. El nu vede în asta o problemă."

Ne-am deplasat la școala cu pricina, să aflăm ce măsuri a întreprins administrația. Directorul gimnaziului, vizibil deranjat de prezența echipei noastre de filmare, a spus că nu va comenta, făcând trimitere la protecția datelor cu caracter personal, deși noi nu am solicitat detalii în plus despre caz.

Deși a confirmat cazul, directorul școlii nu ne-a spus ce exact a întreprins pentru a nu admite repetarea unei situații similare. Nu am reușit să aflăm nici dacă elevul a fost examinat de psiholog. La Spitalul raional Telenești, medicii ne-au confirmat că băiatul de 13 ani a fost internat în stare de ebrietate avansată și comă, și a stat în spital cinci zile. Administrația a sunat la poliție și la Direcția raională învățământ.

ALEXEI BIVOL, directorul spitalului din Telenești: "S-au întreprins toate măsurile pentru a dezintoxica și pentru a menține funcția organelor vitale. În câteva ore copilul și-a revenit și a putut răspunde la întrebări."

Directorul spitalului afirmă că nu este primul caz de acest fel, dar cel mai des, părinții copiilor evită să apeleze la medici.

ALEXEI BIVOL, directorul spitalului din Telenești: "Evident că nu toți se adresează, nu toate cazurile sunt aduse la noi. Mai des vin cu suspecție la utilizarea substanțelor narcotice."

Noi am reușit să obținem datele preliminare, care se conțin într-un studiu al OMS, nepublicat, deocamdată, care evaluează comportamentele de sănătate ale copiilor de vârstă școlară în Republica Moldova. Conform experților, copiii noștri încep să consume alcool încă din clasele primare, iar la 17 ani, fiecare al patrulea adolescent a fost beat cel puțin o dată în viață.

GALINA LEȘCO directorul Centrului prietenos tinerilor „Neovita”: "Evaluând situația post-pandemică, din aprilie-mai 2022, când au fost colectate datele, noi am observat o sporire a utilizării ocazionale, măcar odată în decursul vieții, dar și a utilizării pe parcursul întregii luni. Cifrele ne arată că o treime de băieți, 35% și ceva mai puțin fete, adolescenți de 11-17 ani, au băut alcool măcar odată în viață."

Datele statistice sunt îngrijorătoare. Comparativ cu studiul de acum patru ani, numărul copiilor care consumă alcool crește. O treime a băut cel puțin o dată în ultima lună, ceea ce ar însemna în jur de 40 de mii de adolescenți. Iar fiecare al zecelea minor a fost în stare de ebrietate în decursul ultimei luni. La acest sondaj au participat peste 7 mii 500 de tineri.

Pentru că numărul minorilor care beau crește, medicii avertizează: în cazul adolescenților o doză sigură de consum nu există. Chiar și o doză mică poate duce la comă alcoolică.

GALINA LEȘC, directorul Centrului prietenos tinerilor „Neovita”: "Se întâmplă regulat. Anual avem astfel de cazuri. Consecințele diferitor tipuri de intoxicații în rândul adolescenților sunt printre principalele cauze ale mortalității în adolescență. Traumele, intoxicațiile și sinuciderile sunt principalele cauze ale decesului în adolescență."

Totodată, doctorii afirmă că nu este atât de important dacă elevul vine dintr-o familie săracă sau bogată. Mult mai des, copiii sunt influențați să consume alcool de către grupul de prieteni, din care fac parte. Anume în astfel de medii apar și alte riscuri, cum ar fi sexul neprotejat, violurile și sarcinile nedorite. Minorii de la 16 până la 18 ani sunt supuși tratamentului la Dispensarul republican de Narcologie.

EUDOCHIA PACIU, medic, Dispensarul Republican de Narcologie: "Până la vârsta de 16 ani este indicat să meargă la medicul psihiatru pentru a primi asistență medicală. Acești copii mai merg la Centrul Mamei și Copilului. Însă, Republica Moldova nu deține un centru integrat de asistență medicală a adolescenților consumatori de substanțe psihoactive."

Autoritățile nu au un mecanism clar de prevenire a cazurilor de acest fel, dar nici informații suficiente despre minorii alcoolici.

EUDOCHIA PACIU, medic, Dispensarul Republican de Narcologie: "Dispunem de o statistică strict pentru consumatorii de droguri. Ceea ce ține de consumul de băuturi alcoolice, nu avem în supraveghere așa cazuri."

Potrivit Ministerului Sănătății, pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 122 de apeluri la Serviciul de ambulanță, în care a fost solicitat ajutor în cazuri de intoxicații cu alcool în rândul copiilor. La Institutul Mamei și a Copilului, unde ajung de regulă să fie internați minori cu asemenea probleme, au parvenit 112 solicitări.

Opinia ta contează. Comentează!