Anul trecut, nouă persoane din zece, suspectate de săvârșirea unor infracțiuni, au fost arestate
Justiţie 19 decembrie 2023, 20:04 | 339

Arestarea nejustificată este un fenomen răspândit. O spun experții în justiție, care operează cu statistici. Potrivit acestora, în anul trecut, nouă persoane din zece, suspectate de săvârșirea unor infracțiuni, au fost arestate. Republica Moldova a fost condamnată la CEDO în peste 40 de cazuri, ce conțin arestările ilegale. Aceiași experți afirmă că o explicație a fenomenului ar fi volumul mare de muncă al judecătorilor, care le afectează posibilitatea examinării calitative a dosarelor, dar și tendința multor procurori de a cere instanței un mandat de arestare.

Potrivit experților din cadrul Centrului de Resurse Juridice, pe parcursul anului trecut, procurorii au depus în instanță o mie 643 de cereri de arest. Peste 90 la sută au fost acceptate de către judecătorii de instrucție.

ILIE CHIRTOACĂ, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova: "Fenomenul arestărilor ilegale persistă în Republica Moldova. Asta ne vorbește că asistăm la o problemă sistemică în acest aspect, cauzată de mai mulți factori. Unul dintre factori este ușurința cu care se aplică arestul preventiv. Un trend îngrijorător este că nouă din 10 de demersuri de aplicare a aresturilor sunt autorizate."

Judecătorii sunt tentați să accepte demersurile acuzatorilor, deoarece ședințele de judecată se desfășoară deseori cu ușile închise.

ILIE CHIRTOACĂ, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova: "Nu știu dacă jurnaliștii foarte des au acces la aceste ședințe, dar de regulă, având în vedere secretul anchetei aceste ședințe se desfășoară cu ușile închise. Asta înseamnă că și o încheiere a judecătorului de instrucție pe acest aspect nu va fi publică, deci public nu vom putea vedea justificarea și iată aici există o problemă deoarece arestul ca și măsură, ne spune și Curtea Europeană că trebuie să fie o măsură ultima ratio, de cea mai înaltă severitate și aici judecătorul trebuie să justifice de ce alte măsuri nu ar fi suficiente."

Mai afectați sunt inculpații originari din stânga Nistrului.

ILIE CHIRTOACĂ, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova: "Da, din păcate dacă persoana locuiește în acea regiune constituie un pericol, dar el nu trebuie aplicat în mod general față de toate persoanele care trăiesc în Transnistria. Aplicarea arestului este o pană de siguranță atât pentru procurori cât și pentru judecători că acea persoană care este învinuită va fi în custodia autorităților, dar prin aplicarea aresturilor noi nu rezolvăm câteva chestiuni, unde plasăm această persoană și noi cunoaștem cu toții care sunt condițiile de detenție în unele Penitenciare din Republica Moldova car automat, șederea în aceste locuri de detenție încalcă prevederile CEDO cu privire la condițiile de acolo nu sunt cele mai bune."

Pentru a preveni fenomenul arestărilor nejustificate, Centrul de Resurse Juridice a transmis la Bruxelles o serie de constatări, solicitând autorităților blocului comunitar să se implice în combaterea acestor practici, existente în Republica Moldova.

ILIE CHIRTOACĂ, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova: "Alte state de exemplu au decriminalizat anumite infracțiuni, adică au făcut ca arestul să nu fie aplicabil pentru mai multe infracțiuni. Este nevoie de descheierea acestui proces ca să vedem cât de bine sunt justificate aceste aresturi. Bineînțeles este nevoie și de instruirea avocațialilor cât și procurorilor, dar până la urmă e vorba de judecătorii de instrucție cei care autorizează aceste aresturi, ei sunt cheia pentru a înțelege de ce aceștia cu atâta ușurință aplică aceste măsuri de privare de libertate."

Începând cu anul 2017, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO pentru încălcarea articolului 5 din Convenția pentru Drepturile Omului, în partea ce ține de arestările ilegale în peste 40 de cazuri.

Opinia ta contează. Comentează!