CARP: Chișinăul dă un semnal Tiraspolului că a venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Republicii Moldova
Prin intrarea în vigoare a noului Cod Vamal, care obligă firmele din stânga Nistrului să achite taxele vamale în bugetul Republicii Moldova, Chișinăul transmite administrației separatiste de la Tiraspol că a venit timpul pentru a începe procesul de reintegrare. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.
LILILIAN CARP, președintele Comisiei Securitate Națională: "Este o decizie prin care noi transmitem câteva mesaje. Ei activează pe teritoriul Republicii Moldova. Chiar dacă ei încearcă să-și autoproclame independența sau mai nu știu ce acolo, legea este lege pentru toți. În condițiile date, noi dăm un semnal că a venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Republicii Moldova."
Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, a declarat că autoritățile de la Chișinău trebuie să aibă stabiliți și următorii pași pe care trebuie să-i întreprindă în procesul de reintegrare. De asemenea, Chișinăul trebuie să aibă un plan de acțiuni, în cazul în care Tiraspolul va opune rezistență.
IGOR MUNTEANU, lider CUB: "Faci un pas. Trebuie să anticipezi acțiunile adversarului. Asta este șah. Asta e în orice joc competitiv, strategic, care se desfășoară, chiar și în jocul de dame. În ce măsură interesele cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv a companiilor private din Republica Moldova, sunt apărate corespunzător în următoarele săptămâni și luni? Asta este o întrebare de milioane."
Odată cu declanșarea războiului ruso-ucrainean s-au încheiat și lanțurile logistice care veneau pe segmentul transnistrean al frontierei, a declarat Lilian Carp. El a adăugat însă că autoritățile de la Chișinău nu mizează pe „izolarea” regiunii transnistrene, ci există și un plan de rezervă, care prevede compensații pentru agricultorii din regiune.
LILILIAN CARP, președintele Comisiei Securitate Națională: "Riscurile ca ei să înceapă să dicteze anumite lucruri, nu sunt în situația asta, de data aceasta. În condițiile în care Ucraina izolează Transnistria terestru, pe schimbul de mărfuri, ei nu au de ales. Ei ori încep procesul de reintegrare și înțeleg că fac parte din Republica Moldova și se termină jocul de-a separatismul, ori va trebui să discutăm. Asta este logica pe care trebuie să o avem, dacă ne dorim cu adevărat să începem procesul de reintegrare."
Iar comentatorul politic Anatol Țăranu a declarat că a urmărit discursurile liderului grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și că acesta nu i s-a părut la fel de obraznic.
ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Ei sunt într-o situație extrem de complicată. Nu numai economic, ci și politic și militar. Ei sunt rupți de conexiunile cu Moscova. Nu pot miza pe un ajutor nemijlocit. Contactul acesta este întrerupt. Dacă Chișinăul are o coordonare perfectă cu Kievul, în privința Transnistriei, atunci ar trebui să se gândească și mai mult la posibile consecințe. Orice încercare de a agrava situația, inclusiv pe plan militar, pentru dânșii este egal cu moartea."
Pe 1 ianuarie curent a intrat în vigoare noul Cod vamal, potrivit căruia operatorii economici din regiunea transnistreană vor trebui să plătească taxe vamale la bugetul de stat al Republicii Moldova. Acest lucru l-a nemulțumit pe Vadim Krasnoselski. Tiraspolul ar urma să scumpească gazul și curentul pentru persoanele juridice situate în stânga Nistrului, dar aflate sub jurisdicția autorităților constituționale ale Republicii Moldova, între care cele opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrean, a precizat că decizia Tiraspolului de a introduce mai multe taxe și de a revizui o serie de reglementări ce vizează agenții economici moldoveni, proprietari de terenuri în raionul Dubăsari, nu va duce la revizuirea Codului Vamal.