Jurnalul Săptămânii, 23 Noiembrie
24 noiembrie 2024, 23:00
Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente....
Republica Moldova ar putea să mai piardă un proces la CEDO. Un cetățean este pe cale să ceară dreptate la Înalta Curte de la Strasbourg după ce a fost ținut ilegal 425 de zile în pușcărie. Amarnica poveste a lui Igor Savin, inspector din cadrul Ministerului Finanțelor, a început în 2011, la Cahul, unde i-a fost înscenată o luare de mită.
Igor Savin spune că, în 2011, fostul deputat Ion Butmalai, originar din Cahul, a solicitat o verificare la Primăria acestui oraș, precum și la instituțiile din subordonarea acesteia. Plecat la fața locului, Savin a depistat nereguli la Gospodăria comunal-locativă Cahul. Pentru a scăpa de probleme, șefii acesteia i-au pus inspectorului niște bani în birou, pentru a-l acuza de luare de mită.
Una dintre abaterile depistate ținea de gestionarea resurselor subterane, mai concret - a nisipului. Savin afirmă că după asta a fost amenințat cu moartea.
Inspectorul a fost reținut și două luni s-a aflat în arest în Penitenciarul Nr. 5 din Cahul.
Marele probleme au apărut după ce Savin a scris o plângere la Procuratura Generală. Prima instanță l-a condamnat la opt ani de închisoare.
Despre perioada de detenție din Penitenciarul Nr. 5 din Cahul, Igor Savin își amintește cu groază.
După decizia Curții de Apel Cahul, Savin a fost transferat în Penitenciarul Nr.13 din Chișinău, doar că aici se afla doar în trecere, întrucât destinația finală era Penitenciarul Lipcani. În acest interval el a cerut de mai multe ori un medic, fiind invalid de gradul doi.
Bărbatul spune că deși în Penitenciarul Nr. 16 a fost transferat pentru investigații medicale, a remarcat o lipsă de condiții adecvate.
În timp ce se afla în penitenciarul din Lipcani, Igor Savin a fost achitat de Curtea Supremă de Justiție.
Avocatul Vadim Vieru a trimis o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii, care urmează să se exprimă asupra condamnării ilegale a lui Igor Savin.
Dacă instituțiile de drept nu vor respecta normele legale, avocatul spune că va merge cu clientul său la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Solicitat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Anticorupție ne-a comunicat că lui Igor Savin i s-a răspuns la petiție, în urmă cu o lună. Potrivit codului de procedură penală, a fost emisă o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale pe motiv că nu s-a constatat faptul infracțiunii. Serviciul de Presă al CSM a spus că solicitarea lui Igor Savin a fost respinsă.