Zeci de oameni au participat ieri la Festivalul Plăcintelor, care s-a desfășurat la Hăsnășenii Mari
A fost un adevărat răsfăț al muzicii și, mai cu seamă, al artei culinare. Zeci de oameni au participat ieri la Festivalul Plăcintelor, care s-a desfășurat la Hăsnășenii Mari. Vizitatorii au gustat din minunatele bucate tradiționale, iar unii au asistat la prepararea altor feluri de mâncare. Urmează un reportaj realizat de colegii noștri de la TV Nord.
Gospodinele au adus cu ele fel de fel de plăcinte - cu brânză, cu verdețuri, cu dovleac sau cu vișină.
VALENTINA BEJENARU, primarul satului Moara de Piatră, Drochia: "Gospodinele Moara de Piatră au pregătit în primul și în primul rând plăcinte. Diverse tipuri de plăcinte cu brânză, cu varză, cu brânză cu verdeață, pentru că suntem în sezon, cu vișine, cu bostan, cele tradiționale pe care gospodinele le pregătesc. De asemenea, este și baba de la nord."
TATIANA BOLOGA, secretar, consiliul local, Hăsnășenii Mari, Drochia: "La noi la Hăsnășenii Mari avem niște femei foarte gospodine, foarte harnice. Ce mese avem noi împodobite cu fel de fel de bucate, mai ale în aluat. Desigur că plăcintele, la Duminica Mare plăcinta este simbolul acestei sărbători”"
Nelipsite au fost tradiționala zeamă, supa de pește și friptura cu mămăligă.
PETRU MAZURCHEVICI, vânător: "Prima este pusă carnea de cocoș. Sunt doi Cocoși și o găină și face zeama bună. Și pe urmă se pun aceste mirodenii, iar la urmă se pune peștele și după pește se pun mirodeniile, pătrunjelul, mărarul, leușteanul, iar la urmă se mănâncă."
DUMITRU BARADIN, fermier: "Berbecuț cu purcel s-a fiert cu diferite legume, adică toate legumele posibil să le punem, sare, piper, foc și atât. În timp de jumătate de oră cred că o să fie gata. Deja are trei ore de când fierbe. Timp de trei ore, trei ore și jumătate, friptura este gata."
Festivalul plăcintelor a ajuns la cea de-a V-a ediție.