Așa-zisele reforme guvernamentale îi nemulțumesc pe mai mulţi locuitori ai raionului Cimișlia. După ce au aflat că Trezoreria teritorială va fi mutată la Comrat, autoritățile publice locale au organizat o adunare. „Despre ce reforme putem vorbi, dacă acestea nici măcar nu sunt discutate cu oamenii de rând?”, s-au întrebat unii.
În hotărârea de Guvern, adoptată la sfârșitul lunii august 2017, se arată că instituţiile subordonate Ministerului Finanțelor vor fi reorganizate. Mai exact, Trezoreriile teritoriale, 38 la număr, se vor transforma în cinci structuri regionale: două la Chișinău şi câte una la Bălți, Comrat și Cahul. După această decizie, de exemplu, funcționarii din Cimișlia vor fi nevoiți să facă drumuri până la Comrat pentru a rezolva anumite probleme financiare ori pentru a semna contracte.
Nemulțumiți, oamenii spun că au aflat peste noapte despre schimbare.
Iar mutarea Trezoreriei din Cimişlia la Comrat creează mai multe probleme decât le rezolvă, mai declară reprezentanții primăriilor din acest raion.
O altă problemă este că mai mulți oameni vor rămâne fără un loc de muncă. Astfel, autoritățile locale din Cimișlia au semnat o declarație pe care au trimis-o premierului Pavel Filip, și ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, în care au cerut ca Trezoreria să nu fie mutată. Mai mulți primari au fost însă intimidați, susțin unii dintre cei prezenți la adunare, și nu și-au pus semnătura pe demers.
Contactat de Jurnal TV, ofiţerul de presă al Ministerului Finanţelor ne-a sugerat să solicităm o reacţie la acest subiect de la consiliera ministrului Finanţelor, care nu a fost însă de găsit. În hotărârea care prevede reorganizarea Trezoreriilor teritoriale se arată că asta se face pentru a întări capacităţile acestora, a asigura promovarea unei politici salariale consecvente și pentru a îmbunătăţi procesul de coordonare a asistenţei externe.