Curtea Constituțională a respins sesizarea BCS privind organizarea referendumului și alegerilor în aceeași zi
Politic 22 martie 2024, 15:49 | 819

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor privind organizarea referendumului republican și a alegerilor parlamentare sau prezidențiale în aceeași zi. Înalta Curte a notat că desfășurarea concomitentă a mai multor scrutine reprezintă o practică uzuală în statele europene.

În decizia Curții Constituționale, publicată pe site-ul instituției, se face referire la Codul bunelor practici în materie de referendum, revizuit de Comisia de la Veneția în iunie 2022. Acest Cod nu exclude posibilitatea desfășurării alegerilor și a referendumului în aceeași zi.

DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE: "În jurisprudența sa, Curtea a notat că organizarea și desfășurarea concomitentă a mai multor scrutine reprezintă o practică uzuală în statele europene, existând numeroase exemple relevante. De asemenea, Curtea a menționat că rațiunea organizării în aceeași zi a alegerilor parlamentare și a referendumului ar putea fi determinată de necesitatea reducerii cheltuielilor."

În decizia Înaltei Curți se mai arată că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile ar putea crește numărul de participanți la ambele scrutine.

Sesizarea la Curtea Constituțională a fost depusă de deputații BCS Vladimir Voronin, Vlad Batrâncea și Diana Caraman. S-a întâmplat după ce deputații puterii au modificat Codul Electoral în decembrie trecut. Potrivit modificărilor, referendumul republican nu poate avea loc cu 60 de zile înainte și cu 60 de zile după ziua alegerilor parlamentare sau prezidențiale „decât dacă se desfășoară în aceeași zi”.

Opinia ta contează. Comentează!