Cer anularea sistemului de sancțiuni
Social 28 martie 2024, 20:08 | 248

Trebuie sau nu pedepsit elevul, care a încălcat regulamentul școlii și cine este în drept să facă acest lucru? Guvernul susține ideea sancționării adecvate a elevului nedisciplinat, dar mai multe organizații civice consideră că astfel de măsuri nu sunt potrivite. „E o problemă complexă”, afirmă părinții celor vizați.

„Nu poți educa un copil doar prin sancțiuni”, afirmă experții în domeniu.

NATALIA GRÂU, expert în educație: "Prin excelență, Ministerul Educației este să gândească mecanisme în care școala devine un mediu de învățare motivant. În care drepturile copilului sunt protejate. În care, atenție, părinții sunt responsabilizați prin mecanisme intersectoriale asupra responsabilităților pe care le au. Iar copii să fie lăsați să crească într-o copilărie fericită, fără canonicul „crimă și pedeapsă”, că locul lui nu este în școală."

Dacă există reguli, să existe și sancțiuni, afirmă reprezentanții Guvernului, care fac trimitere la experiența acumulată în Occident.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: "Din punctul nostru de vedere în situații extreme atunci când nu funcționează alte forme de intervenții, când asistența psihologică nu dă rezultate scontate, pot fi aplicate și sancțiuni elevilor."

Peste 20 de ONG-uri au lansat recent un apel public la inițiativa Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, prin care cer Ministerului Educației să renunțe la proiectul privind sistemul de sancțiuni pentru elevi.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie