Votul prin corespondență, în parlament
Politic 21 martie 2024, 19:56 | 494

Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență a generat scandal în Parlament. Documentul a fost votat în prima lectură cu 56 de voturi „pro”. Potrivit deputaților PAS, proiectul va simplifica procesul de vot pentru cetățenii din diasporă. Pentru început, în Canada și Statele Unite. „Se încearcă fraudarea alegerilor prezidențiale”, afirmă cei din opoziție.

VADIM FOTESCU, deputat neafiliat: "Poveștile dumneavoastră despre faptul că acest proiect a fost pregătit timp de un an și jumătate nu este clar de către cine, nu a fost discutat în spațiul public, iar acum aveți tupeul să spuneți de la tribuna Parlamentului că l-ați pregătit timp de un an. Nu am văzut nicio pregătire."

Fotescu a fost întrerupt de către deputații puterii și s-a văzut nevoit să ceară intervenția președintelui Parlamentului.

VADIM FOTESCU, deputat neafiliat; "Domnul președinte, vă rog să faceți liniște în sală! Închide-ți gura!"

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Nu, domnule deputat. Știți care-i problema? Mie îmi vine greu să calmez când un specimen a unei grupări criminale organizate, care a cumpărat ani de zile voturi, dă lecții de corectitudine electorală la alții. Asta-i misiune imposibilă."

INGA SIBOVA, deputat BCS: "De ce totuși acum parcurgeți la acest mod care este destul de interesant? Și așa o urgență care voi acum doriți să o implementați acest proiect de legi."

VITALIE GAVROUC, deputat PAS: 'Este vorba despre rezolvarea acelor probleme pe care le-am întâmpinat la alegerile precedente, când oamenii care au venit la secția de votare nu și-au putut exprima votul."

Potrivit lui Vitalie Gavrouc, votul prin corespondență constă din mai multe etape.

VITALIE GAVROUC, deputat PAS: "Prima etapă este înregistrarea prealabilă a doleanțelor votului prin corespondență, care începe practic imediat după intrarea legii în vigoare și se termină cu 45 de zile până la alegeri. După confirmarea înregistrării propriu-zise, deja după demararea procesului electoral. Procedura deja este stabilită în conformitate cu reglementările comise electorale centrale."

Deputaţii BCS au declarat că vor ataca legea la Curtea Constituţională, daca va fi adoptată. Reprezentanții Partidului „Renaștere” au protest în fața Parlamentului, nemulțumiși de proiectul privind votul prin corespondență. Autorii proiectului spun că o astfel de lege este în peste 50 de state.

Opinia ta contează. Comentează!