Papa Francisc, ritual în Joia Mare
Externe 29 martie 2024, 20:01 | 264

Papa Francisc a spălat și sărutat aseară picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma, un ritual ce marchează Joia Mare ce precede Paştele catolic. Momentul a fost marcat de emoție - deținutele nu și-au putut stăpâni lacrimile. A fost pentru prima dată când Suveranul Pontif a consacrat acest ritual exclusiv femeilor.

Papa Francisc a mers joi după-amiază la închisoarea pentru femei din Rebibbia, o periferie din nord-estul capitalei Italia. Aşezat într-un scaun cu rotile, conducătorul Biserii Catolice a spălat picioarele fiecăreia dintre cele 12 deţinute, după care le-a șters și le-a sărutat.

Este un gest, care în tradiția creștină amintește de cel făcut de Isus în timpul „Cinei celei de Taină”. Papa Francisc nu a vrut să renunțe la acest procedeu, în ciuda faptului că sănătatea l-a obligat să folosească un scaun cu rotile. Este unul dintre cele mai importante momente ale Săptămânii Mari, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Hristos înainte de învierea sa de Paşte.

PAPA FRANCISC: "Cu toții avem eșecurile noastre, mici sau mari. Fiecare are propria poveste. Dar Domnul ne așteaptă mereu cu brațele deschise și nu obosește niciodată să ierte."

Între timp, Guvernul Italiei a anunțat că în zilele de dinainte de sărbătorile pascale supravegherea și controalele vor fi consolidate, cu o atenție deosebită acordată locurilor aglomerate. Măsuri suplimentare vor fi implementate în mod specific la Roma, începând cu Vinerea Mare până la Duminica Paștelui.

Italia s-a alăturat Franței și altor țări europene pentru a-și ridica nivelul de alertă de securitate în urma atacurilor teroriste de la Moscova de acum o săptămână, scrie Euronews. Localnicii nu par, însă, prea îngrijorați. Ei sunt mai concentrați pe posibilitatea escaladării războiului Rusiei în Ucraina.

În acest an, creștinii catolici vor marca Paștele duminică, 31 martie.

Opinia ta contează. Comentează!