Construcție cu scandal la Codru
Social 29 martie 2024, 19:50 | 3808

Scandal în orașul Codru, din cauza unui complex rezidențial, care ar reprezenta un pericol iminent pentru oameni. Clădirea în șantier de pe strada Schinoasa Vale este în atenția localnicilor de multă vreme, iar mai nou, și a instituțiilor de drept. Acestea din urmă presupun că primăria Codru a permis, în 2009, lucrări de construcție pe un teren cu risc sporit de alunecări. „Apele subterane stau la suprafață, la un metru-doi”, afirmă acum oamenii, care au case în preajmă.

Administratorul companiei de construcție spune că lucrările au fost autorizate și că în viitor, terenul ar putea fi supus unor lucrări de consolidare. VLADIMIR TONU, administratorul companiei de construcții: "Noi suntem obligați să fim cu autorizație de construcție. Autorizația de construcții a fost expertizată și s-a confirmat că este valabilă și este OK și noi ne căutăm de treabă. În următoarea perioadă, vom primi măsurile de consolidare a zonei. Pe departe nu e teren problematic, noi acolo ne menținem de recomandările specialiștilor, ca s-o începem din vale la deal. Noi acolo urmează să facem atâtea lucrări, pentru beneficiul zonei că nici dumneavoastră și nici noi nu ne închipuim."

La începutul lunii februarie curent, ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat acțiuni repetate de urmărire penală în cadrul unor dosare pornite pe depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în acte publice, săvârșite de către factori de decizie din cadrul Primăriei orașului Codru.

Totul a pornit în 2009. Potrivit CNA, Primăria orașului Codru a încheiat contracte de arendă funciară cu o societate rezidentă în privința a două terenuri, cu suprafața totală de 11,2 ha pe un termen de 49 ani. Au fost eliberate certificate de urbanism pentru proiectarea unui complex locativ și construcția drumurilor. Actele au prevăzut și lucrări pentru prevenirea alunecărilor de teren și de drenaj.

Ulterior, contrar normelor, au fost efectuate modificări în autorizațiile de construcție, existând indicii că documentele au fost falsificate. În baza unor documente de proiect neconforme și în lipsa unor avize necesare, Primăria Codru a permis antreprenorului să efectueze în termen nelimitat lucrări de construcție pe un teren cu risc de alunecări, cu tăierea vegetației forestiere și folosirea ilegală a resurselor funciare în lipsa unui aviz pozitiv al expertizei ecologice de stat. Potrivit Centrului Național Anticorupție, prejudiciul calculat la această etapă se estimează la peste 1,2 milioane de lei. Investigațiile continuă.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie