Drama istorică „Oppenheimer” a dominat cea de-a 77-a ediţie a premiilor BAFTA
Monden 19 februarie 2024, 20:18 | 243

Drama istorică „Oppenheimer” a dominat cea de-a 77-a ediţie a premiilor Academiei Britanice de Arte ale Filmului şi Televiziunii, desfăşurată aseară la Londra. Filmul lui Christopher Nolan a fost de departe producția favorită - a cucerit șapte trofee BAFTA, inclusiv pentru cel mai bun film.

MICHAEL J. FOX, actor: "Este așa un privilegiu. Și premiul BAFTA merge la... „Oppenheimer”!"

EMMA THOMAS, producătoare a filmului "Oppenheimer": "Mulțumesc echipei noastre extraordinare, mulți dintre care au fost recunoscuți și mulți dintre care - nu. Fiecare persoană care a lucrat asupra acestui film a dat tot ce avea mai bun. Acest premiu este pentru ei și pentru distribuția noastră minunată. Vă iubesc pe toți! Sunteți geniali!"

Filmul duce publicul înapoi la momentul, în care fizicianul american J. Robert Oppenheimer a supravegheat crearea bombei atomice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Regizorul acestui film, Christopher Nolan, a primit premiul BAFTA la categoria „cel mai bun regizor”. Nolan este cunoscut pentru narațiunile conceptuale și stilul vizual.

CHRISTOPHER NOLAN, regizorul filmului „Oppenheimer”: "Am atât de mulți oameni, cărora trebuie să le mulțumesc pentru acest premiu. O echipă incredibilă condusă de inegalabilul și neînfricatul Cillian Murphy. Mulțumesc, Cillian. Mulțumesc tuturor!"

Actorul irlandez Cillian Murphy a câştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun actor în rol principal datorită interpretării rolului părintelui bombei atomice în pelicula „Oppenheimer”.

CILLIAN MURPHY, actor: "Oppenheimer a fost un personaj colosal și complex, care a însemnat lucruri diferite pentru oameni diferiți. Știți, monstrul pentru cineva este erou pentru altcineva. Și de aceea eu ador filmele, pentru că avem un spațiu să celebrăm și interogăm acea complexitate. Cel mai dinamic, decent și bun parteneriat de producție și directorat de la Hollywood, Chris Nolan și Emma Thomas, vă mulţumesc că aţi văzut în mine ceva ce, probabil, eu nu am văzut în mine însumi."

Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol principal l-a obținut Emma Stone pentru filmul „Poor Things”.

EMMA STONE, actriță: "Am avut o echipă și o distribuție incredibilă, mulți dintre care sunt aici. Nu îmi pot imagina acest film cu nimeni altcineva și în niciun alt mod. Ceea ce ați adus voi la viață mă copleșește în fiecare zi. Și mai vreau să spun ceva în caz că nu voi mai avea șansa să o zic din nou - vreau cu adevărat să îi mulțumesc mamei mele, pentru că ea este cea mai bună persoană pe care o cunosc din lumea întreagă și mă inspiră zilnic. Întotdeauna m-a făcut să cred în ideea asta nebună că aș putea face ceva de genul acesta și sunt profund recunoscătoare. Fără ea, nu există nimic din asta!"

Premiul BAFTA pentru cel mai bun documentar a fost câștigat de pelicula „20 Days in Mariupol”. Este un documentar brutal, cu un impact emoțional devastator. Prizonieri într-un oraș din care nu se mai poate ieși, Mstyslav Chernov și colegii lui, corespondenți la Associated Press, trăiesc alături de locuitorii orașului Mariupol coșmarul războiului declanșa de Rusia.

MSTYSLAV CHERNOV, regizorul documentarului „20 Days in Mariupol”: "Dar acest premiu nu este despre noi. Este despre Ucraina, despre oamenii din Mariupol și vreau ca atenția să fie concentrată pe acest aspect. Sâmbătă, încă un oraș ucrainean a căzut. Rusia a ocupat Avdiivka și multe orașe înainte de acesta. Așa că, istoria Mariupolului este un simbol a tot ce s-a întâmplat și un simbol al luptei, un simbol al credinței. Mulțumim pentru că dați putere vocii noastre și să continuăm să luptăm."

Filmul francez „Anatomie d'une chute” a câştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu original. Pelicula spune povestea decăderii unui cuplu în care soţia este acuzată de uciderea soţului ei.

Gala premiilor Academiei Britanice de Arte ale Filmului şi Televiziunii 2024 a încântat și prin tradiționala defilare pe covorul roșu a starurilor de cinema.

Opinia ta contează. Comentează!