Danilov, demis de Zelenski
Externe 27 martie 2024, 19:58 | 271

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a demis, marți, pe Oleksii Danilov din funcția de secretar al Consiliului de Securitate Națională de la Kiev. Danilov va fi înlocuit de actualul șef al Serviciului de Informații Externe, Oleksandr Litvinenko. Spre deosebire de înlocuirea fostului comandant al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi, după luni de speculații și zvonuri în acest sens, demiterea lui Danilov reprezintă o surpriză totală.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Îi sunt recunoscător lui Oleksii Danilov pentru munca depusă în funcția de secretar al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei. El a fost transferat într-un alt domeniu. Detaliile vor urma. L-am numit pe Oleksandr Litvinenko în funcția de nou secretar al Consiliului de Securitate Națională și Apărare. El va combina experiența acumulată la șefia Serviciului de Informații Externe al Ucrainei cu sarcinile Consiliului de Securitate Națională și Apărare."

Cancelaria lui Zelenski nu a oferit deocamdată explicații privind motivele înlocuirii lui Oleksii Danilov. El a ocupat această funcție din octombrie 2019 și era unul dintre cei mai cunoscuți oficiali ucraineni, atât pe plan intern, cât și internațional. Danilov a reacționat aseară și a notat într-un mesaj că îi mulțumește lui Zelenski pentru șansa oferită de a servi Ucraina și că „monstrul rusesc va fi anihilat”.

OLEKSII DANILOV, fost secretar al CSNA: "Patru ani, cinci luni și 24 de zile în funcția de secretar al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei. O slujbă căreia i-am fost dedicat până la sfârșit. Sunt zile de care nu îmi este rușine, ore care au trecut ca fulgerul. Sunt recunoscător sorții pentru că mi-a oferit ocazia să îmi servesc țara și poporul în vremuri de pace și război. Monstrul rusesc va fi anihilat, bizara creatură se va prăbuși și va dispărea în abisul istoriei, iar acest lucru va fi făcut de un războinic ucrainean."

Danilov a afirmat, de asemenea, că Vladimir Putin este „geamănul siamez” al lui Adolf Hitler și că obiectivul războiului declanșat de liderul de la Kremlin este exterminarea poporului ucrainean și refacerea Uniunii Sovietice.

Opinia ta contează. Comentează!