România intră în spațiul Schengen
Externe 29 martie 2024, 19:55 | 265

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, începând de duminică, 31 martie. Asta înseamnă că românii vor putea călători în spaţiul de liberă circulaţie fără să le fie verificate actele de identitate. „Trec doar prin controlul de securitate şi trebuie să valideze tichetul de îmbarcare înainte să urce in avion”, afirmă autoritățile de la București.

BOGDAN DESPESCU, secretar de stat din MAI al României: "Prin aderarea României la Spațiul Schengen, cetățenii care circulă spre statele Schengen și dinspre statele Schengen, nu vor mai fi supuși controlului sistematic la punctul de frontieră, așa cum s-a întâmplat până astăzi, așa cum se întâmplă până mâine, mâine fiind ultima zi, când desfășurăm aceste controale pentru statele Schengen."

O persoană care călătorește cu avionul, spre exemplu, de la București în orice stat și orice oraș european membru al Spațiului Schengen nu va mai face obiectul verificărilor la frontieră în aeroporturile de plecare și de sosire. Polițiștii vor fi în continuare prezenți în aeroporturi și vor putea verifica identitatea și situația legală a persoanelor pentru a preveni și combate posibile infracțiuni.

Spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre fără a trece prin controale la frontieră.

Opinia ta contează. Comentează!