Israelul și Iranul se acuză reciproc
Externe 15 aprilie 2024, 20:24 | 179

Israelul şi Iranul s-au acuzat reciproc la Națiunile Unite că sunt principala ameninţare la adresa păcii în Orientul Mijlociu și au cerut Consiliului de Securitate să impună sancţiuni împotriva celuilalt, relatează AFP. Se întâmplă ca urmare a atacului din weekend al Iranului asupra Israelului cu sute de rachete și drone, majoritatea fiind interceptate de armata israeliană. Între timp, Statele Unite au anunțat că vor apăra în continuare Israelul, dar nu vor participa la un contraatac asupra Iranului.

„Masca a căzut. Iranul, principalul susţinător al terorismului din lume, şi-a expus adevărata faţă de destabilizator al regiunii şi al lumii”, a declarat ambasadorul Israelului la ONU în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate.

GILAD ERDAN, ambasadorul Israelului la ONU: "Acest atac a trecut peste orice linie roșie și Israelul își rezervă dreptul legal să riposteze. Noi nu suntem o broască în apă clocotită. Noi suntem o națiune de lei. Ca urmare a unui asemenea atac masiv și direct asupra Israelului, lumea întreagă nu trebuie să rămână inactivă."

Potrivit armatei israeliene, Iranul a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică peste 300 de drone, rachete balistice şi de croazieră. Teheranul şi-a justificat atacul ca fiind un răspuns la lovitura din 1 aprilie asupra consulatului său din Damasc. Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat atacul asupra consulatului, care a luat viaţa a şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei. Iranul spune că prin atacul asupra Israelul și-a exercitat „dreptul la autoapărare” și a dat asigurări că nu își doreşte o escaladare.

AMIR SAEID IRAVANI, ambasadorul Iranului la ONU: "Iran nu are intenția să intre într-un conflict cu Statele Unite în regiune. Noi ne-am demonstrat angajamentul la pace prin faptul că am dat dovadă de reținere atunci când armata SUA a interceptat dronele și rachetele iraniene orientate spre obiectivele militare din teritoriile palestiniene ocupate."

ANTONIO GUTERRES, secretarul general al ONU: "Orientul Mijlociu e pe marginea prăpastiei. Oamenii din regiune se confruntă cu un pericol real de conflict generalizat devastator. Acesta este momentul pentru dezamorsare şi detensionare."

ROBERT WOOD, reprezentantul Statelor Unite la ONU: "În zilele următoare, în cadrul consultărilor cu statele membre ale ONU, Statele Unite vor identifica măsuri suplimentare pentru a aduce Iranul la răspundere aici, la Națiunile Unite."

VASILI NEBENZIA, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU: "Ați auzit că Teheranul a spus că nu intenționează să continue (n.r. atacul). Așa că acum este momentul ca cealaltă parte (n.r. Israelul) să se oprească. Noi am făcut apel la aceasta."

Majoritatea membrilor Consiliului de Securitate au făcut apel la reţinere pentru a evita escaladarea situaţiei în regiune. În timpul atacului orchestrat de Teheran, avioanele israeliene și americane, dar și sistemele de apărare aeriană, au doborât 99% dintre dronele și rachetele lansate de Iran. Casa Albă a avertizat Israelul că Statele Unite nu vor participa la vreun atac de răzbunare asupra Iranului. Israelul va „cere însă un preț” la momentul potrivit din partea Iranului, a declarat ministrul cabinetului de război, Benny Gantz. În legătură cu escaladarea situației de securitate din Orientul Mijlociu, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile neesențiale în Israel. „Securitatea în zonă poate fi afectată pe un termen nedeterminat”, atenționează MAE.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie