Tehnologia reduce din cheltuieli
Social 27 martie 2024, 15:47 | 231

Pentru a reduce din cheltuielile inevitabile la facturi, antreprenorii apelează tot mai hotărât la noile tehnologii. Crede că a făcut o alegere corectă și Ruslan Jubîrcă, din raionul Râșcani, care gestionează o livadă pe aproape 50 de hectare. Pentru a-și vedea copacii sănătoși, omul a instalat o stație de filtrare cu osmoză inversă, dar și și panouri fotovoltaice. Care sunt efectele, au aflat colegii noștri de la TV Nord.

RUSLAN JUBÎRCĂ, agricultor: "Am avut nevoie de o stație de filtrare cu osmoză inversă, instalând stația aceasta, ea consumă… are un consum mare de energie. Am venit ca rezultat, când am văzut că plățile lunare care se ridicau la 40.000 de lei, să instalăm panouri fotovoltaice. Tot ce producem este la moment gratis, adică noi cât producem, o dăm în rețea, atât și folosim. Adică toată energia o și economisim."

Antreprenorul a luat 11 camere frigorifice, care vor fi, de asemenea, alimentate cu energie provenită din panourile fotovoltaice.

RUSLAN JUBÎRCĂ, agricultor: "Pe frigider m-a costat mai ieftin acum deja, peste un an, în jur la un milion de lei, adică în jumătate practic. Eu cred că nu o să fie de ajuns ceea ce am instalat noi, dar oricum suntem în limita care nouă ne permite legea."

Cei care optează pentru energia regenerabilă se bucură, în cele din urmă, de reducerea cheltuielilor, afirmă și experții în domeniu.

ION MUNTEAN, director la Centrul Național pentru Energie Durabilă: "Antreprenorii agricoli își asigură, își reduc vulnerabilitatea la variația prețurilor la energia electrică care este în mare parte procurată din exterior și acest lucru cumva le permite pe viitor să-și dezvolte un model de afaceri care să fie mai puțin dependent de către piață, de către energia care este procurată pe piață în plus se aliniază la tendințele europene, la tendințele neraționale de a consuma energie verde, de a dezvolta afaceri ecologice care se bazează pe consumul de energie verde.

Panourile fotovoltaice instalate produc în medie aproximativ 1200 de kilowați pe an.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie