Curtea anulează legea adoptată de PAS
Politic 27 martie 2024, 19:55 | 741

Legea care interzice accesul la alegeri a foştilor membri ai Partidului Șor a fost declarată neconstituțională. Înalta Curte a pronunțat decizia ieri, la capătul unei ședințe de șapte ore. Unii experți afirmă că respectiva decizie le permite exponenților politicianului fugar să conteste rezultatele alegerilor locale din toamna trecută.

Este vorba despre prevederile adoptate în regim de urgență, care le-a interzis membrilor Partidului Șor, declarat în afara legii, să participe la scrutinul din 5 noiembrie trecut. Restricțiile i-au vizat pe membrii fostei formațiuni politice, care au statut de bănuit, învinuit, inculpat în săvârșirea infracțiunii, care au fost menționate de Curtea Constituțională la declararea Partidului Șor în afara legii.

Decizia Curții Constituționale a demonstrat o dată în plus că intenția deputaților PAS a fost pripită și neargumentată, ne-a declarat expertul în drept, Alexandru Bot.

ALEXANDRU BOT, expert în domeniul justiției și drept: "Curtea s-a concentrat pe două seturi de argumente. În primul rând, legea adoptată în grabă nu respectă procedurile legislative pentru adoptarea ei, și doi, calitatea ei este una proastă, în sensul în care ea nu oferă criterii suficiente pentru a spune că interdicțiile sunt justificate."

Expertul crede că decizia de marți a Curții Constituționale îi va face pe membrii fostului Partid Șor să conteste rezultatul alegerilor locale din toamna trecută.

ALEXANDRU BOT, expert în domeniul justiției și drept: "Chiar este deschisă calea spre contestare a acelor acte administrative prin care au fost validate alegerile precedente, ceea ce ar fi chiar un proces de anvergură în Republica Moldova și fără precedent."

Modificarea Codului electoral, în contextul deciziei Curții Constituționale, privind interzicerea accesului la alegeri a foştilor membri ai Partidului Șor a fost aprobată de către deputații PAS cu o lună înainte de scrutin. Legea a fost promulgată la scurt timp de către președintele Maia Sandu.

Opinia ta contează. Comentează!