Patru bărbați, toți cetățeni ai Tadjikistanului, au fost puși sub acuzare în Rusia pentru comiterea masacrului de la Moscova
Externe 25 martie 2024, 18:52 | 329

Patru bărbați, toți cetățeni ai Tadjikistanului, au fost puși sub acuzare în Rusia pentru comiterea masacrului de la Moscova în care au fost uciși 137 de oameni. Bilanțul victimelor este de așteptat să crească, întrucât peste 100 de persoane sunt spitalizate, scrie France 24. Azi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este nepotrivit să facă vreun comentariu despre anchetă.

Cei patru tadjici locuiau în Rusia. După ce videoclipuri neverificate și brutale cu interogatoriile suspecților au circulat pe rețelele de socializare, imaginile din sala de judecată publicate de presa rusă i-au arătat pe bărbați bandajați, cu fețele umflate și vinete. Unul dintre ei, adus în scaun cu rotile, era dezorientat în timpul audierii, scrie Reuters. Kremlinul nu a făcut comentarii despre tratamentul la care au fost supuşi cei patru presupuşi atacatori. Un tribunal din Moscova a declarat că suspecții au fost arestați preventiv până pe 22 mai, adăugând că trei dintre ei au pledat vinovați la toate acuzațiile. Ei riscă închisoare pe viaţă. Între timp, la scena atacului, investigația este în desfășurare.

SVETLANA PETRENKO, purtătorul de cuvânt al comisiei de anchetă rusă: "Continuă identificarea corpurilor neînsuflețite. În prezent, cadavrele a 137 de oameni, inclusiv trei copii, au fost găsite la fața locului. Dintre acestea, au fost identificate 62."

Oamenii continuă să vină în fața sălii de concert Crocus din Moscova și să depună flori în memoria celor uciși în atac.

Gruparea teroristă „Statul Islamic” și-a revendicat responsabilitatea și a publicat filmări ale atacului. Autoritățile ruse au declarat că bărbații înarmați au fost capturați în timp ce se îndreptau spre granița cu Ucraina, după ce au fugit vineri de la locul faptei. Iar Vladimir Putin, care nu a menționat public Statul Islamic în legătură cu atacul, a spus că unele persoane din „partea ucraineană” ar fi fost pregătite să-i conducă pe atacatori peste graniță. Ucraina a negat orice vehement orice implicare. De asemenea, Statele Unite au negat implicarea Ucrainei, afirmând că Statul Islamic este singurul responsabil. Casa Albă a declarat că guvernul american a împărtășit informații cu Rusia încă la începutul lunii curente despre un atac planificat la Moscova și a emis un aviz public americanilor din Rusia. Oficialii ruși s-au arătat supărați de comentariile Washingtonului cu privire la atac și spun că anchetatorilor ruși trebuie să li se permită să facă propriile lor constatări, mai scrie Reuters.

Vineri, 22 martie, a fost comis un atac cu arme automate la Crocus City Hall din oraşul Krasnogorsk, situat la periferia Moscovei, în timp ce avea loc un concert al trupei rock ruseşti "Picnik", ai căror membri au fost evacuaţi. A urmat o explozie şi a izbucnit un incendiu. Este cel mai brutal atac din Rusia din ultimele două decenii, fapt ce i-a determinat pe unii parlamentari ruși să discute dacă pedeapsa cu moartea ar trebui reintrodusă.

Opinia ta contează. Comentează!