Rușii țintesc infrastructura Ucrainei
Externe 11 aprilie 2024, 20:15 | 267

Rusia a lansat peste 40 de rachete şi 40 de drone împotriva Ucrainei în noaptea de miercuri spre joi, vizând „infrastructuri esenţiale”, relatează AFP. Au fost vizate orașele Kiev, Zaporojie, Odesa și Lvov. Volodimir Zelenski cere în continuare de la partenerii occidentali să-i furnizeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană.

Potrivit şefului statului ucrainean, partenerii occidentali nu ar trebui să „închidă ochii” la situaţie şi să furnizeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, care este în al treilea an de război. „Unele rachete şi drone Shahed au fost doborâte. Din nefericire, numai o parte dintre ele”, a precizat Zelenski într-un mesaj online.

În ciuda situației, Ucraina face progrese în producţia de rachete pentru a se apăra de Rusia, a declarat miercuri seară Volodimir Zelenski. El a îndemnat populaţia să reziste în contexul actualelor atacuri aeriene asupra oraşelor ucrainene şi al avansării lente, dar constante, a trupelor ruse la sol.

VOLODIMIR ZELENSKI: "Putin face orice poate pentru a intensifica atacurile împotriva Ucrainei. Noi ne întărim capabilităţile militare, dar avem nevoie de nu mai puţină forţă interioară şi înţelegere interioară că doar cel puternic pune capăt războiului, în propriile sale condiţii."

Guvernul elveţian a confirmat miercuri că va găzdui la jumătatea lunii iunie o conferinţă la nivel înalt care va dura două zile şi va avea drept scop obţinerea păcii în Ucraina.

„Există suficient sprijin internaţional pentru o conferinţă la nivel înalt de lansare a procesului de pace”, a afirmat miercuri într-o declaraţie guvernul elveţian.

Reuniunea se va desfăşura pe 15 şi 16 iunie la un hotel din apropierea oraşului Lucerna. Obiectivul conferinţei va fi crearea unui cadru favorabil pentru o pace cuprinzătoare şi durabilă în Ucraina, se mai arată în anunţul guvernului elveţian, care nu a precizat lista participanţilor. Rusia a transmis clar până în prezent că nu va participa, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră.

Până acum, Ucraina a insistat asupra retragerii complete a trupelor ruse de pe teritoriile ocupate ca bază pentru un acord de pace. La rândul său, Moscova revendică cel puţin teritoriile cucerite până acum, reamintește Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie