Vladimir Plahotniuc, care la sfârșitul lunii mai a fost sancționat de UE, a dat în judecată Consiliul UE
Politic 28 septembrie 2023, 19:21 | 564

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, care la sfârșitul lunii mai a fost sancționat de autoritățile de la Bruxelles pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova, a dat în judecată Consiliul Uniunii Europene. Fostul șef al PD cere anularea deciziei prin care i-au fost impuse restricții, dar și recuperarea cheltuielilor de judecată. Cauza a fost înregistrată pe 9 august, însă a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe 25 septembrie curent.

Mai exact, Vladimir Plahotniuc solicită Curții Europene a Drepturilor Omului anularea deciziei Consiliului UE din 30 mai privind instituirea măsurilor restrictive împotriva sa. Plahotniuc cere și anularea Regulamentul de punere în aplicare a hotărârii. Avocatul care îi reprezintă interesele în această cauză este Jason Pobjoy, specializat în dreptul european, dreptul internațioanl, dreptul public, comercial și al concurenței. Potrivit unui comunicat publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, reclamantul invocă două argumente:

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene: "Erori vădite de apreciere atunci când a considerat că exista o bază factuală suficient de solidă pentru a constata îndeplinirea criteriilor de înscriere a reclamantului pe lista vizată și încălcarea drepturilor recunoscute reclamantului în temeiul articolului 6 coroborat cu articolele 2 și 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, și al articolelor 47 și 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene."

Pe 30 mai curent, miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au adoptat o hotărâre prin care Ilan Șor, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc și Igor Chaika au fost sancționați pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, în baza noului regim de sancțiuni al UE, creat la propunerea ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu. În documentul UE se arată că Vladimir Plahotniuc este vizat în numeroase proceduri penale în Republica Moldova, legate de infracțiuni privind deturnarea de fonduri ale statului și transferul ilegal de capital în afara Republicii Moldova. Plahotniuc a fost acuzat în dosarul „Frauda Bancară” și este cercetat pentru că l-ar fi mituit pe fostul președinte, Igor Dodon, cu o pungă de bani în schimbul unor favoruri politice. Deciziile Uniunii Europene privind măsurile restrictive includ interdicția de călătorie, înghețarea fondurilor și a resurselor economice, precum și interdicția de a pune fonduri la dispoziția persoanelor fizice și juridice, entităților sau organismelor responsabile de acțiuni sau politici care amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!