Mii de armeni cer demisia lui Pașinian
Externe 30 mai 2024, 20:14 | 446

Circa 3.000 de armeni au manifestat joi în capitala Erevan împotriva premierului Nikol Paşinian. Oamenii denunţă cedarea recentă de teritorii Azerbaijanului vecin cu scopul de a detensiona relaţiile dintre cele două ţări din Caucaz, relatează AFP.

Aproximativ 3.000 de persoane s-au adunat într-o piaţă centrală din Erevan, în faţa birourilor guvernamentale unde premierul a prezidat o reuniune săptămânală a echipei sale.

Protestatarii, care au blocat circulaţia în zonă cu vehiculele lor, au avut câteva schimburi tensionate cu forţele de ordine.

Manifestanţii, încurajaţi de liderul lor, arhiepiscopul Bagrat Galstanian, au cerut demisia premierului Paşinian. „Am venit să-i spunem acestui om (Nikol Paşinian) că nu are ce face în această ţară”, a afirmat Galstanian în faţa mulţimii. Prelatul, în vârstă de 53 de ani, cere o moţiune de cenzură împotriva premierului, la putere din 2018.

Mai multe manifestaţii au avut loc începând cu luna aprilie pentru a protesta împotriva deciziei guvernului armean de a ceda Azerbaidjanului patru sate din apropierea frontierei, cucerite şi controlate de Armenia după anii 1990, scrie AFP.

Satele cedate Azerbaidjanului erau de importanţă strategică pentru Armenia, deoarece permiteau controlul unei porţiuni ale unei rute vitale către Georgia. Locuitorii din apropierea satelor vizate afirmă că sunt acum izolaţi de restul ţării şi îl acuză pe Paşinian că nu a obţinut nimic în schimb.

Prim-ministrul susţine însă că decizia urmăreşte garantarea păcii cu Azerbaijanul, stat cu care Armenia a purtat mai multe războaie după destrămarea Uniunii Sovietice, din care făceau parte ambele republici, reamintește Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!