Sprijinul pentru Moldova continuă
Politic 17 octombrie 2023, 19:59 | 655

Peste 50 de delegații europene s-au reunit astăzi la Palatul Republicii din Chișinău, la cea de-a IV-a ediție a ”Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova”. Partenerii externi au căzut de acord în privința asistenței financiare nerambursabile și a împrumuturilor în condiții preferențiale.

Franța va ajuta Republica Moldova să iasă bine din această iarnă și va oferi un sprijin suplimentar de 200 de milioane de euro, iar Germania va oferi 95 de milioane de euro, în anul viitor, pentru consolidarea sectorului energetic. Încă aproape 90 de milioane de dolari vor fi alocate de Statele Unite ale Americii pentru modernizarea Armatei naționale. „Susținerea partenerilor externi ne-a ajutat să menținem lumina aprinsă, să menținem căldura pornită, să facem față creșterii prețurilor, să facem față acestei situații de șantaj cu gazele, să menținem economia funcționabilă, să ne concentrăm pe reformele începute și pe aderarea la UE”, a afirmat în discursul său la final de eveniment, președintele Maia Sandu. Șefa statului le-a mulțumit finanțatorilor, în special țărilor inițiatoare ale forului, România, Germania și Franța.

CATHERINE COLONNA, ministrul de Externe al Franței: "Prin Agenția franceză de Dezvoltare, noi vom intensifica cooperarea cu Moldova în a-și moderniza infrastructura energetică și să o aducă mai aproape de standardele europene. Pentru a completa apropierea Moldovei de rețeaua europeană de energie, 40 milioane de euro sunt dedicate în acest sens. Apoi pentru eficiența energetica, împreună cu Agenția franceză de dezvoltare, cu Agenția germană, ne dorim să mărim eficiența energetică a clădirilor publice."

Potrivit ministrului de externe al Franței, agresiunea Rusiei continuă să provoace valuri de șoc în Republica Moldova și în Europa, iar situația rămâne extrem de volatilă. În context, asistența internațională este necesară pentru a ajuta țara noastră să depășească consecințele războiului. La rândul său, ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock,a subliniat că Rusia a utilizat resursele energetice pe post de armă în Republica Moldova. La fel a făcut cu știrile false pentru a crea destabilizări.

ANNALENA BAERBOCK, ministrul de Externe al Germaniei: "Oferim sprijin financiar ca și colega mea Catherine, care a spus de asemenea că Germania împreună cu Franța cooperează în sectorul energetic. Sprijinul Germaniei pentru Moldova va continua. Vom continua cu sprijinul nostru în 2024, cu valoare totală de 95 de milioane de euro."

Republica Moldova se află într-un moment crucial al istoriei, în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de către secretarul general al Guvernului României, Mircea Abrudean, care a vorbit despre reforme și lupta anticorupție.

MIRCEA ABRUDEAN, secretarul general al Guvernului român: "Noi mergem împreună pe un număr de proiecte comprehensive, care vor ajuta Republica Moldova să se apropie de Uniunea Europeană, să construiască punți, poduri, rețelele electrice. Moldova este partenerul principal pentru dezvoltare. Recent am trimis 10 din 100 de milioane de euro asistență pentru a susține educația și dezvoltarea regională."

Abrudean a mai spus că România analizează crearea mai multor instrumente pentru a promova comerțul și investițiile în Republica Moldova. Potrivit ministrului de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, această platformă de sprijin a ajutat țara noastră să depășească mai multe crize, să-și consolideze reziliența, tranziția la energia verde și dezvoltarea infrastructurii.

NICU POPESCU, ministrul de Externe al Republicii Moldova: "Sunt bucuros pentru sprijinul oferit țării noastre, pentru prezența dumneavoastră la Chișinău. Astăzi, la fel ca în ședințele precedente, ne-am adunat pentru a identifica sursele de sprijin și inițiativele susținute de Franța, Germania și România, care au lansat Platforma de Sprijin pentru Moldova în aprilie 2022."

DORIN RECEAN, prim-ministru: "Astăzi nu ne-am întâlnit doar pentru a discuta despre ceea ce s-a făcut, dar și să stabilim un curs pentru un viitor mai prosper, mai luminos. Este privilegiul meu să apreciez parteneriatul nostru valoros cu comunitatea internațională, care sprijină Moldova în aceste perioade dificile."

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova a fost creată, urmare a izbucnirii războiului din Ucraina, la inițiativa României, Germaniei și Franței. Astăzi, la Chișinău s-au reunit lideri din peste 30 de țări, dar și zeci de organizații internaționale și financiare. Evenimentul urmărește mobilizarea ajutorului necesar pe trei direcții principale: sprijin bugetar, crearea unui Fond pentru Infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică.

Opinia ta contează. Comentează!