Nicolae Dabija a murit din cauza complicațiilor provocate de coronavirus
A murit Nicolae Dabija. Scriitorul s-a stins la 72 de ani, fiind afectat de noul coronavirus. Acum câteva zile, Nicolae Dabija a fost internat în stare gravă în secția de terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă. A fost scriitor, istoric literar şi om politic, membru de onoare al Academiei Române. Timp de mai mulţi ani a condus săptămânalul ”Literatura şi Arta”.
NICOLAE DABIJA, poet, eseist, prozator și publicist: "Eu m-am născut într-o bibliotecă. Când am deschis ochii, i-am deschis pe niște cărți. Cărți pe sub pat, cărți pe sub masă, cărți în casa mare. Cărți în pod.: "Când am mai crescut, când am venit la universitate, am venit cu o valiză plină cu cărți. Era Nicolae Iorga, erau cărțile noastre de istorie, despre Ștefan Cel Mare, Mihai Viteazul și în felul acesta noi cu colegii, Aurelian Silvestru, Vasile Ramanciuc, Ion Vicol am descoperit istoria noastră și în anul III ne-au dat pe toți afară de la universitate pentru că citeam cărți interzise, pentru că-l citeam pe Eminescu - „De la Nistru până la Tisa, tot românul plânsu-mi-sa...”"
„Este o pierdere enormă pentru cultura națională”, spun oamenii, care i-au citit cărțile.
Nicolae Dabija s-a născut pe 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”. Din 1986 a fost redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”. În 1988, Nicolae Dabija a fost membru al Grupului de Inițiativă de creare a Frontului Popular din Moldova, dar și membru al Sfatului Frontului Popular. În perioada 1989-1991 a fost deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești, a fost membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere cu sediul la Paris, laureat al Premiului Național.
NICOLAE DABIJA, poet, eseist, prozator și publicist: "Se-ntinde amurgul peste ziduri, precum un muşchi trandafiriu; când moartea-mi face blând cu ochiul, eu mai învăţ să fiu, să fiu..."