Angajații IGSU au desfășurat astăzi activități de prevenire a riscurilor provocate de utilizarea necorespunzătoare a instalațiilor
Social 3 octombrie 2024, 18:20 | 49

Opt persoane, printre care trei minori, și-au pierdut viața anul trecut în incendiile din locuințe. Pentru a preîntâmpina astfel de cazuri, angajații Inspectoratului Național pentru Situații de Urgență au desfășurat astăzi activități de prevenire a riscurilor provocate de utilizarea necorespunzătoare a instalațiilor conectate la gaze naturale. Pentru început, ofițerii au intrat în sectorul privat al Chișinăului.

Înainte de fiecare sezon de încălzire, Ion Bubulici cheamă un specialist, care să-i verifice centrala autonomă.

ION BUBULICI, locuitor al Chișinăului: "Casa se încălzește la moment cu cazanul cu gaze naturale. Înainte de sezonul rece, ne stăruim să chemăm un specialist în domeniu în care este autorizat pentru a curăța. Deja dacă pornim cazanul lucrează toată iarna."

Bărbatul spune că va instala anul acesta un detector, care depistează orice scurgere de gaze naturale.

ION BUBULICI, locuitor al Chișinăului: "Înainte de primele înghețuri e de dorit de invitat pe cineva ca să facă respectivul control, să curețe cazanul.Dacă ceva nu este în regulă, sau schimbăm piesa, sau deja spune că trebuie de schimbat cazanul. Vom monta un detector sau acolo, în funcție de ce spun specialiștii pentru prevenirea unor scurgeri."

Specialiștii au recomandări pentru persoanele care își încălzesc locuința cu gaze naturale.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă, IGSU: "În primul rând, ne axăm pe aerisirea bine a locuințelor ca canalele de ventilare să fie unele eficiente, de asemenea să fie aerisită locuința permanent în cazul în care cazanul este alimentat cu gaze naturale, pentru a evita intoxicația cu aceste gaze toxice."

În cazul în care sunt depistate defecțiuni, oamenii trebuie să apeleze la specialiști autorizați.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă, IGSU: "Este foarte important ca ele să fie menținute, aceste utilaje să fie menținute într-o stare eficientă și doar specialiștii autorizați, certificați să poată face aceste activități. Nu recomandăm oamenilor să facă aceste reparații de unii singuri, pentru că trebuie să fie într-adevăr specialiștii certificați, care să nu pună viața în pericol."

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, anul trecut din cauza nerespectării regulilor de securitate și celor antiincendiare la exploatarea instalațiilor alimentate cu gaz s-au produs opt incendii.

În următoarea perioadă, specialiștii vor desfășura astfel de activități în toate localitățile.

Opinia ta contează. Comentează!