Cei 11 cetățeni ai Republicii Moldova evacuați din Republica Libaneză au ajuns astăzi la Chișinău
Social 3 octombrie 2024, 20:03 | 67

Cei 11 cetățeni ai Republicii Moldova care au fost evacuați din Liban, ca urmare a tensiunilor din regiune, au ajuns astăzi la Chișinău. Este vorba despre cinci adulți și șase minori. Procesul de evacuare a avut loc cu sprijinul Ucrainei și al Organizației Internaționale pentru Migrație. Oamenii spun că ultimele zile petrecute în Liban au fost teribile și se bucură acum că au reușit să fugă din calea războiului. Mulți alți conaționali au rămas încă acolo.

Misiunea de evacuare a cetățenilor moldoveni din Liban s-a desfășurat cu sprijinul Ministerului de Externe de la Chișinău, al Ucrainei și al Organizației Internaționale pentru Migrație.

ESTER RUIZ DE AZUA, șefa Misiunii OIM în Moldova: "Noi am fost contactați de Ministerul Afacerilor Externe și noi am oferit sprijin tehnic și asistență sub formă de transport. De asemenea, avem aici, în țară, o echipă care poate oferi sprijin medical, dar și psihologic sau oricare alt tip de asistență pentru persoanele care trec prin această situație."

MIHAI MÂȚU, secretar general al Ministerul Afacerilor Externe: "În acest moment suntem într-o activitate continuă de asigurarea repatrierii celorlalți cetățeni care au rămas încă pe teritoriul Libanului. Avem un număr de aproximativ 30 de persoane care s-au adresat pentru asistență, să fie evacuați în Republica Moldova."

Ce-a de-a doua misiune de evacuare a cetățenilor moldoveni din Liban va fi realizată în decurs se o săptămână, a mai spus Mihai Mâțu. În seara zilei de marți, conaționalii noștri au ajuns cu bine în Polonia. Operațiunea de evacuare a avut loc pe fundalul tensionării situației de securitate din Liban.

Opinia ta contează. Comentează!