Federația Rusă nu va ezita să provoace destabilizare în Republica Moldova pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale
Federația Rusă nu va ezita să provoace destabilizare în Republica Moldova pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din această toamnă. Populația de aici se poate apăra însă de interferențele politice al Moscovei prin informarea din surse sigure. Declarațiile au fost făcute de ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevchenko, la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV. Șeful misiunii diplomatice a vorbit și despre riscurile militare și a precizat că odată ce armata ucraineană rezistă în fața rușilor, regiunea Odesa, dar și Republica Moldova, sunt în siguranță.
Marko Șevchenko a declarat că sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue, deoarece țara sa este singurul scut inclusiv pentru Republica Moldova. Federația Rusă este un stat care nu ține cont de neutralitate și anume din acest motiv Guvernul de la Chișinău trebuie să depună mai multe eforturi pentru a-și consolida capacitatea de apărare, a punctat ambasadorul Ucrainei.
MARKO ȘEVCHENKO, ambasadorul Ucrainei la Chișinău: "În primul an de război a existat un risc că Rusia poate organiza o ofensivă de la Marea Neagră. În prezent, această opțiune se apropie de zero, mi se pare. Posibilitățile militare ruse să ajungă la malul mării, undeva între Odesa și Dunăre, sau undeva în apropiere, sunt foarte limitate sau chiar imposibile. De aceea, Moldova rămâne închisă pentru asemenea riscuri. Rămâne numai riscul de atacuri aeriene sau cu rachete."
De asemenea, Rusia poate crea destabilizări în societate sau la nivel politic. Moscova ar putea influența rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, din această toamnă, iar cetățenii trebuie să fie vigilenți și să se informeze din surse sigure, a declarat Marko Șevcenko.
MARKO ȘEVCHENKO, ambasadorul Ucrainei la Chișinău: "Dacă Rusia a fost în stare să interfereze în electorala din Statele Unite din 2016, o țară cu democrație stabilă, instituții puternice, sectorul de securitate bine dezvoltat, chiar cel mai dezvoltat din lume, atunci sigur că și în țările ca Ucraina sau Republica Moldova, Federația Rusă poate să intervină cu eforturi destabilizatoare."
Marko Șevcenko a mai spus că Ucraina nu intenționează să deschidă punctele de trecere la frontiera moldo-ucraineană de pe segmentul transnistrean, care au fost închise imediat după ce Rusia și-a lansat invazia în februarie 2022.
MARKO ȘEVCHENKO, ambasadorul Ucrainei la Chișinău: "În prezent eu nu văd nicio opțiune ca această poziție s-ar putea schimba în viitorul apropiat. Până când securitatea Ucrainei nu se va îmbunătăți în mod considerabil, punctele de trecere rămân închise."
Ambasadorul Ucrainei la Chișinău a spus că țara sa va rezista invaziei ruse în orice circumstanțe, indiferent de mărimea sprijinului occidental. Totodată, diplomatul a menționat că armata ucraineană a eliberat aproximativ jumătate din teritoriile ocupate de armată rusă de la începutul invaziei din 2022.