Lupta cu Ambrozia continuă
Social 20 august 2024, 20:47 | 844

În Chișinău a fost prelucrată o suprafață totală de 18 mii de metri pătrați, pe care creștea ambrozia, sau cum i se mai zice, „iarba de paragină”. Cunoscută și ca iarba pustiei, ambrozia reprezintă o amenințare serioasă pentru om, iar potrivit legislației, proprietarii sau administratorii de terenuri au datoria de a combate și distruge această iarbă. Potrivit întreprinderii „Spații Verzi”, pe teritoriul municipiului Chișinău nu au mai rămas focare mari de ambrozie.

VICTOR NICHITUȘ, ofițer de presă, ÎM „Spații Verzi”: "În acest moment asociația de gospodărire a spațiilor verzi are trei forme mari de combatere a ambroziei, în primul rând este vorba de combaterea manuală prin smulgerea ambroziei, combaterea mecanică prin cosirea ambroziei și pe timp de noapte combaterea chimică. Trebuie să spunem că problema ambroziei este delicată polenul acestei plante se răspândește pe distanțe mari iar în momentul în care pe teritoriile adiacente municipiului Chișinău, pe teritorii care nu sunt gestionate de întreprinderea municipală crește această plantă iar proprietarii terenurilor nu au prelucrat, este clar că polenul se răspândește, prinde și ajunge în municipiul Chișinău."

Ambrozia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condiţiile climatice nefavorabile, rezistentă la secetă şi arşiţă, ce produce mari cantități de polen. Buruiana creşte spontan pe terenurile agricole, grădini, în apropierea dărâmăturilor, pe şantiere, pe terenurile prost întreţinute. Perioada iulie – septembrie se caracterizează prin creșterea numărului de alergii cauzate de ambrozie, ceea ce coincide cu sezonul de înflorire a acestei plante. Polenul ei este considerat un alergen foarte agresiv cu un impact negativ asupra sănătăţii publice. Pe timp secetos, polenul ambroziei poate fi purtat de vânt pe distanţe lungi, devenind periculos şi pentru persoanele care nu locuiesc în zonele unde creşte planta.

Oamenii de rând recunosc pericolul și întreprind diferite măsuri de protecție, dar și combatere a plantei.

Medicii la rândul lor vin cu recomandări pentru alergicii la polenul de ambrozie. Potrivit lor cel mai des aceasta provoacă simptome similare a unei alergii simple, iar respectarea unui mod sănătos de viață poate ameliora în timp efectele alergiei.

VIORICA CURCUDEL, medic alergolog: "În primul rând simptomele care sunt create de polenul de ambrozie sunt nasul înfundat, lacrimație abundentă, disconfort în gât, strănut este un disconfort care produce restricții de respirație îndelungate și practic persoana care are așa simptome ia nici nu este capabilă să muncească. În general eu recomand persoanelor alergice să adopte un mod sănătos de viață, adică o alimentație cât mai naturală, ca să excludă cât mai mult alimentele care nu sunt de origine naturală să se hidrateze bine, să facă sport și atunci efectele în timp a alergiei se diminuează."

Medicii le recomandă oamenilor alergici să stea mai mult în încăperi închise cu aer condiționat și să evite în această perioadă ieșirea în aer liber, mai ales dimineața, când concentrația de polen este maximă. Ambrozia este cunoscută ca fiind o buruiană periculoasă, începând cu luna august până toamna târziu.

Opinia ta contează. Comentează!