Post Scriptum cu Alex Cozer: Ocazii ratate de-a lungul timpului

La mijlocul anilor ’90, Republica Moldova a făcut una dintre cele mai mari greșeli din istoria sa. Atunci România ne invita să coparticipăm la darea în exploatare a primului reactor nuclear de la Cernavodă, cu o capacitate de 700 de MW. Guvernul de la Chișinău, condus de nomenclaturistul Andrei Sangheli, a respins însă oferta. Astfel, țara noastră a ratat atunci oportunitatea de a-și asigura o producție constantă de 350 de mw de energie electrică, ce, alături de capacitățile interne, ar fi fost suficient pentru a asigura tot consumul intern în anii ’90.

Cum însă păpușarii de la Moscova ai guvernării agrariene i-au interzis lui Sangheli să semneze contractul cu Bucureștiul, acesta a îndeplinit ordinele de la Kremlinului și a comis o adevărat crimă împotriva intereselor naționale. Cred că vă mai amintiți consecințele dezastruoase care au urmat la sfârșitul anilor ’90, când rușii au decis să ne stopeze orice aspirație europeană, punându-ne în genunchi prin șantaj energetic. În 1998, rușii au decis să sisteze livrările de curent de la Cuciurgan și astfel am rămas, în plină iarnă, cu doar 30% din necesarul de curent. Am trăit în acea perioadă o criză atât de cruntă încât în unele cazuri chiar și spitalele din Chișinău rămâneau fără energie electrică chiar în timpul operațiilor efectuate, iar în sate lumina lipsea și câte 16 ore pe zi.

Atunci ne-a salvat de la o tragedie România. Care de unde avea, de unde n-avea, ne-a livrat energie electrică pe care nu am mai achitat-o deplin nici măcar acum.

În anii 2000, România a dat în exploatare și al doilea reactor nuclear de la Cernavodă. Și atunci, în anul 2002 Guvernul Năstase a transmis la Chișinău o ofertă de a participa la proiect. Desigur, Voronin și cu sluga sa devotată Tarlev, care se închinau la Moscova, au refuzat și atunci practic binefacerea de la București și am ratat din nou oportunitatea de a avea 350 de mw producție proprie și a deveni independenți energetic.

Energia nucleară este cea mai ieftină, necesitând investiții mai mari doar la faza de construcție a capacităților. Dacă investeam în anii ’90 sau măcar 2000, deja demult ne atenuam cheltuielile, dar, mult mai important, nu am fi fost niciodată la mâna Moscovei și acum cu siguranță eram un stat mult mai prosper și avansat la toate capitolele.

Sabotajul rus la acest capitol nu s-a nici oprit nici măcar în anii 2010, când România a venit cu o nouă ofertă, de a construi o linie de înaltă tensiune peste Prut, ce ne-ar fi racordat la piața europeană. Proiect finanțat 100% din fonduri externe. Și acest proiect a fost sabotat de guvernele lui Filat și Plahotniuc, demarând abia în 2021 și urmând a fi finalizat anul viitor. Așa cum s-a întâmplat, de altfel, cu gazoductul Iași-Chișinău, dat în exploatare abia după ce Moldova a scăpat de guvernele oligarhice.

V-am dat acum aceste exemple pentru a înțelege încă o dată cât de mârșav și inuman procedau rușii cu noi, doar pentru a ne ține sub control. Nu doar că nu ne-au permis să ne putem construi propriile capacități energetice, apoi să ne conectăm la piața europeană, dar pur și simplu ne lăsau să murim de frig în case, pe întuneric, ori de câte ori încercam să ridicăm un pic capul. O fac acum și pentru că Moldova a semnat ieri un contract de achiziție a energiei electrice de la Cernavodă, pentru un preț de aproximativ 80 de euro mw. Iată, 30 de ani mai târziu, am ajuns să cumpărăm curent de la o centrală care ne-ar fi aparținut nouă în proporție de 50% și de la care puteam primi în prezent energie gratis.

Este bine însă și așa. Pentru că, iată, demonstrăm tuturor propagandiștilor și criminalilor care vor încă să ne țină sub controlul Barbaristanului rusesc, că ne ne descurcăm fără nicio problemă și fără ei.

România urmează, în 2030, să mai dea în exploatare două reactoare la Cernavodă. Și de data aceasta suntem invitați să coparticipăm la acest proiect. Și dacă o vom face măcar acum, ne vom asigura nu doar consumul intern, ci vom și putea vinde energie. Trebuie doar să rămânem pe calea corectă și să nu admitem revenirea trădătorilor la putere.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Oficiali din 65 de state, la Chișinău

17 septembrie 2024, 21:15

Astăzi, la Chișinău, reprezentanți din 65 de state s-au reunit la cea de-a 5-a...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Campania de dezinformare, în toi

12 septembrie 2024, 21:14

Nu a venit bine toamna, temperaturile sunt încă unele agreabile, și nici măcar...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Cum minte Șor cetățenii

10 septembrie 2024, 21:00

Moldova este împânzită în ultimele săptămâni de sute de mii de pliante, distribuite...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Donald Tusk, în vizită la Chișinău

5 septembrie 2024, 20:27

Ieri, la Chișinău, a sosit unul dintre cei mai de calibru politicieni pe care...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Armata Națională, sărbătorită

3 septembrie 2024, 20:28

Astăzi este Ziua Armatei Naționale. Și cu această ocazie, poate mai mult ca...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Bijuterii arhitecturale cedate pe nimic

29 august 2024, 21:01

Vă mai amintiți de superba clădire de cândva, de la intersecția străzilor București...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 33 de ani (in)dependență

27 august 2024, 21:35

Astăzi Republica Moldova marchează 33 de ani de la momentul în care ne-am declarat...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Atacul Rusiei, tot mai pronunțat

1 august 2024, 20:18

Cu toate că atacul Rusiei asupra Republicii Moldova este unul evident, tot mai...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rezultate excelente la Jocurile Olimpice

30 iulie 2024, 21:26

Sportul din Republica Moldova trece prin probabil cea mai bună perioadă din...

Opinia ta contează. Comentează!