Post Scriptum cu Alex Cozer: Lumea își decide viitorul
18 februarie 2025, 21:10
Lumea își decide viitorul chiar în aceste momente. După 3 ani de război crâncen...
Este 11 februarie. Termenul de livrare a gazelor gratis, din bani europeni, în stânga Nistrului, a expirat. Iar pe mai departe, din păcate, regiunea separatistă va fi, din nou, alimentată cu gaze prin scheme obscure. Mult mai obscure chiar decât s-a întâmplat până în decembrie 2024.
Așadar, Guvernul, prin vocea premierului Recean, ne-a anunțat ieri că gazul în Transnistria, în continuare, va fi livrat de compania maghiară MET, care va primi bani pentru asta de la un off-shore din Dubai. Zice premierul că s-a ajuns la această soluție deoarece regimul separatist a refuzat ajutorul propus de UE, în valoare de 60 de milioane de euro.
Eu cred că separatiștii, dirijați de la Moscova, au refuzat acest ajutor, care ar fi venit și cu niște obligații importante de îndeplinit. Dar îl întreb pe domnul Recean ce a făcut Chișinăul pentru a-i determina pe cei de la Tiraspol să nu refuze mâna întinsă de căre europeni? Și dacă totuși ajutorul a fost refuzat, ar fi bine să se fi făcut în scris, printr-un document, sau măcar verbal. Să vadă toți cetățenii, în special cei din stânga Nistrului, cum căpeteniile separatiste dau cu piciorul la 60 de milioane de euro, bani veniți gratis din Europa, în schimbul unui așa-zis credit rusesc. Credit care, dacă ar fi plătit, ar băga Tiraspolul în faliment în secunda 2.
Ne mai spune Recean că această companie maghiară va livra zilnic 3 milioane de m3 cubi de gaze în stânga Nistrului. Problema e că eu nu am văzut niciun document oficial undeva care să reglementeze această cantitate. În decizia Comisiei Situații Excepționale de luni nu e scris nimic despre asta.
Tot domnul Recean spune însă că, dacă se va trece de 3 milioane de m3 cubi de gaze, livrări zilnice, atunci, vezi Doamne, Chișinăul va impozita industria mare din Transnistria. Domnule premier, de ce dacă doar se va trece de 3 milioane de m3 cubi? Pentru că, vă reamintesc, până în 31 decembrie, Trasnistriei îi era arhi-suficient volumul de 3,2 milioane de m3 cubi pentru a se încălzi cu 26 de grade în case și a funcționat toată industria, inclusiv uzina metalurgică, cea de ciment și minele de criptovalută.
Deci este clar că și cu 3 milioane această industrie va activa. Dar chiar dacă ar activa și cu 2 milioane sau cu 4, de ce trebuie să fie impozitată numai dacă se trece de acest volum? Impozitați-o de azi! Deși asta trebuia să se întâmple demult.
Mai promite premierul Recean că Tiraspolul, în schimbul permiterii tranzitului de gaze, urmează să elibereze deținuții politici, să rezolve problemele liceului din Râbnița, să scoată posturile de control instalate în 2022 și să păstreze televiziunea publică în grila de la Tiraspol, pe poziția a 47-a. Domnule premier, dar unde sunt aceste angajamente? În ce document sunt ele trecute? Semnat de cine, acel document? Și de ce doar aceste condiții? De ce doar postul public de televiziune și de ce tocmai pe poziția a 47-a? De ce nu măcar 5 posturi tv de la Chișinău și pe poziții cât de cât normale în grilă?
Din păcate, această decizie a Chișinăului, de a permite reluarea livrărilor de gaze în stânga Nistrului prin scheme obscure ridică foarte, foarte multe semne de întrebare, pe lângă cele enunțate deja mai sus.
Cea mai importantă întrebare este însă: De unde banii!? Cine va plăti 2-2,5 milioane de dolari zilnic, atât cât ar costa 3 milioane de m3 de gaze cumpărate la bursă și livrate până la Tiraspol, la prețurile de piață actuale? De unde vin acești bani? Cine alimentează offshore-ul JNX General Trading LLC cu 70 de milioane de dolari lunar pentru gazul care urmează să ajungă în Transnistria? Guvernul rus, căruia îi mulțumește Krasnoselski? Păi asta e ilegal, asta ar însemna sancțiuni europene. Și pentru MET, și pentru Moldovagaz, dar și pentru toate celelalte companii implicate în schemă!
Sau banii sunt de la celebrul oligarh care a finanțat operațiunile lui Șor din alegerile de anul trecut, în urma cărora Kremlinul aproape că a pus mâna în totalitate pe Chișinău? Pentru că asta ar fi chiar și mai grav!