Secretarul de stat Antony Blinken și ministrul britanic de externe, David Lammy, au programate întrevederi cu Volodimir Zelenski
Externe 11 septembrie 2024, 15:34 | 157

Problema folosirii, de către Ucraina, a armamentului occidental pentru lovituri în adâncul Rusiei, va fi abordată astăzi la Kiev, unde au ajuns secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, și ministrul britanic de externe, David Lammy. Aceștia au programate întâlni inclusiv cu Volodimir Zelenski.

DAVID LAMMY: "Pot confirma că Tony și cu mine vom călători la Kiev în această săptămână, prima vizită comună de acest gen din ultimii peste zece ani."

Aflat la Londra, Antony Blinken a declarat ieri că va profita de vizita la Kiev pentru a afla direct de la Volodimir Zelenski și de la alții care sunt obiectivele actuale ale Ucrainei în război și ce poate face Washingtonul pentru a ajuta la atingerea acestora.

ANTONY BLINKEN: "Cred că este un moment decisiv pentru Ucraina, în mijlocul unui sezon intens de lupte de toamnă, în care Rusia continuă să își intensifice agresiunea."

Șeful diplomației americane a sosit în Regatul Unit pentru a discuta despre situația din Ucraina și Orientul Mijlociu. Rapoarte media recente indică faptul că Iranul a furnizat Rusiei sute de rachete balistice pentru a stimula forțele sale care poartă război împotriva Ucrainei.

Antony Blinken a refuzat să spună dacă Washingtonul va autoriza Ucraina să folosească arme cu rază lungă de acţiune în interiorul teritoriului Rusiei, dar a precizat că pentru o asemenea decizie trebuie luate în calcul numeroase elemente, scrie Reuters, citat de Agerpres.

Liderul de la Casa Albă a asigurat marţi că Statele Unite „lucrează” în acest sens, întrebat în legătură cu solicitarea lui Volodimir Zelenski, care vrea să lovească bazele din care rușii îşi lansează atacurile.

Volodimir Zelenski solicită de mai mult timp ţărilor occidentale să-i furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acţiune şi să-şi dea acceptul pentru utilizarea lor contra unor obiective militare de pe teritoriul Rusiei. Forţele ucrainene par să fie depăşite numeric şi mai slab înarmate decât cele ruse pe frontul din estul Ucrainei, unde Moscova îşi concentrează atacurile. Până la finalul lunii septembrie, Zelenski se va deplasa în Statele Unite, unde îi va prezenta lui Joe Biden şi potenţialilor săi succesori un plan care el speră că va aduce mai aproape încheierea războiului.

Opinia ta contează. Comentează!