Peste o sută de specialiști s-au întrunit la Chișinău pentru a găsi soluții pentru prevenirea separării copiilor de părinți
Social 21 martie 2024, 16:54 | 423

Peste o sută de specialiști s-au întrunit astăzi la Chișinău pentru a identifica soluții eficiente, care să prevină separarea copiilor mici de părinți prin instituționalizarea lor. Potrivit unui studiu realizat de experți naționali și internaționali, unul din zece copii de până la doi ani și unul din patru copii, cu vârsta între trei și șase ani, se aflau în risc de separare în anul 2022.

Separarea copiilor de părinți, care ajung în centre de plasament, poate avea efecte devastatoare asupra dezvoltării socio-emoționale și sănătății mintale a celor mici, susține ambasadorul Statelor Unite la Chișănău, Kent Logsdon.

KENT LOGSDON, ambasadorul SUA la Chișinău: "Plasarea copiilor în instituții are un impact negativ asupra dezvoltării cognitive, fizice și sociale. Cu cât copilul este mai mic în momentul plasamentului, cu atât aceste efecte sunt mai puternice."

LILIANA ROTARU, președinte CCF Moldova: "S-au făcut foarte multe lucruri până în prezent. A scăzut numărul copiilor din instituții, de la 14.500 până la mai puțin de 700. A scăzut numărul de instituții, s-au dezvoltat foarte multe servicii, dar acei copii care sunt în instituții, au niște situații foarte complexe."

CHARLES NELSON, profesor în cadrul Școlii Superioare a universității Harvard: "Moldova are aproximativ 700 de copii, care trebuie să fie adoptați. Este nevoie de a identifica familii și de a instrui acele familii astfel încât să corespundă nevoilor acelor copii. Unii dintre ei sunt cu necesități speciale. Este nevoie de sprijin pentru acești copii, dar și pentru acele familii."

CHARLES ZEANAH, șef Catedra de Psihiatrie „Mary Peters Sellars-Polchow”, profesor de Psihiatrie și Pediatrie, Școala Superioară de Medicină a Universității Tulane: "Din experiența noastră, ceea ce contează este ca acești copii să fie în familii, să primească îngrijiri de calitate, să se afle în aceeași familie pentru mult timp și cei care au grijă de copii să fie devotați necesităților copiilor."

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Avem mai multe servicii de protecție și de sprijin pentru copii și familiile care sunt în situații de risc. Reforma „Restart” are menirea să consolideze aceste capacități, să avem un sistem mult mai eficient, proactiv și mult mai puternic."

Conform Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova sunt peste 30 de centre de plasament pentru copii aflați în situații de risc.

Opinia ta contează. Comentează!