Post Scriptum cu Alex Cozer: Armata Națională, sărbătorită

Astăzi este Ziua Armatei Naționale. Și cu această ocazie, poate mai mult ca niciodată, politicienii patriei și-au dat ghes să felicite armata. Cei mai activi, gălăgioși și cu mesajele cele mai alambicate, au fost și de această dată cei din gașca de „Moldavskie Ivanî”, care de la izbucnirea războiului din Ucraina nu au condamnat niciodată crimele lui Putin din țara vecină, dar, în schimb, și-au exprimat aproape zilnic „îngrijorarea” în privința „implicării Moldovei în război”.

Ori de câte ori se mai semna vreun acord de cooperare pentru apărare, documente atât de necesare în contextul geopolitic actual, aceste personaje săreau ca arse și ne speriau că „guvernarea ne bagă în război”. Fără măcar a spune care război, pornit de cine, împotriva cui și cine se face vinovat de el. Mesajele lor de astăzi au fost trase la indigo. Pe de o parte, chipurile felicită armata, pe oamenii care o formează, cei trebuie să ne apere țara, dar pe de alta, spun că nu înțeleg de ce autoritățile, în sfârșit au început un pic să doteze militarii, să achiziționeze tehnică mai modernă și să le ofere condiții un pic mai umane ostașilor.

De fapt, acești indivizi și individe care nu mai pot astăzi de grija armatei naționale și condamnă faptul că ea începe în sfârșit să fie dotată, sunt cei care, aflați în trecuți la guvernare, în diferite posturi, au ignornat cu desăvârșire domeniul apărării, alocându-i bugete absolut ridicole, și alea în mare parte sifonate.

Vă amintesc că, până în 2023, Moldova aloca maximum 0,4% din PIB domeniului apărării. De departe cel mai mic buget raportat la PIB din Europa, unde media alocărilor până la începerea războiului din Ucraina era de aproximativ 1,5% din PIB. În 2020, spre exemplu, Ministerul Apărării a avut un buget de doar 700 de milioane de lei. Atunci chiar și Malta, cea mai mică țară din Uniunea Europeană, cu o populație de jumătate de milion de locuitori, a avut un buget militar dublu față de Moldova. În 2024, Moldova a alocat 2 miliarde de lei apărării, aproximativ 0,7% din PIB. Chiar dacă suma aproape s-a triplat față de 2020, este oricum cea mai mică din Europa atât raportată la PIB cât și ca sumă.

Iar această situație ne plasează în topul Global Firepower, cel care măsoară puterea armatelor din întreaga lume, pe penultimul loc în lume. Mai prost decât noi stând doar micuțul stat asiatic Bhutan.

În contextul geopolitic actual, este o crimă, o trădare de patrie chiar, să ignori necesitățile armatei. Așa cum s-a făcut timp de 30 de ani. Chiar în condițiile în care mereu am avut armată străină pe teritoriul nostru și chiar și după prima invazie rusească din Ucraina, cea din 2014. Iar faptul că armata națională a fost lăsată de izbeliște în tot acest timp, transformându-se într-o anumită perioadă în subiect de glume și bătaie de joc, nu e deloc o întâmplare. A fost o strategie bine pusă la punct de Kremlin, care a făcut tot posibilul ca state precum Ucraina sau Republica Moldova să aibă armate slabe, care să nu-i facă față. Și după ce am văzut investigația în privința lui Gorgan, fostul șef al armatei naționale în două mandate, cel care invita Rusia să ne invadeze, vedem și cum s-a realizat toată această strategie.

Moldova trebuie să-și urmărească interesul național. Să-și apere independența, libertatea, democrația și să continue pe calea prosperității. Iar o armată puternică și bine dotată este esențială în acest sens. Povestea neutralității, cu care flutură alde Moldavskie Ivanî de ceva vreme, nu are și nu a avut niciodată vreo legătură cu realitatea în Moldova. Trebuie să fii idiot sau trădător să mai spui că neutralitatea ne poate asigura securitatea în momentele în care războiul e la graniță și nu a ajuns la noi doar datorită rezistenței ucrainene. Până și Elveția, cea mai neutră țară din lume, a adoptat recent o strategie prin care își propune intensificarea relațiilor cu NATO în condițiile pericolelor survenite din Est. Iar noi nu suntem Elveția, țară cu peste 100 de miliarde de lei buget militar și înconjurată doar de țări prietene, membre NATO sau UE.

La Mulți Ani, stimați militari, apărători ai patriei. Eu vă doresc astăzi să fiți bine informați, bine dotați, să activați în condiții care să vă permită să țineți capul sus, cu demnitate. Pentru doar așa vă veți putea face treabă. Doar așa veți putea fi patrioți adevărați.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Campania de dezinformare, în toi

12 septembrie 2024, 21:14

Nu a venit bine toamna, temperaturile sunt încă unele agreabile, și nici măcar...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Cum minte Șor cetățenii

10 septembrie 2024, 21:00

Moldova este împânzită în ultimele săptămâni de sute de mii de pliante, distribuite...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Donald Tusk, în vizită la Chișinău

5 septembrie 2024, 20:27

Ieri, la Chișinău, a sosit unul dintre cei mai de calibru politicieni pe care...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Bijuterii arhitecturale cedate pe nimic

29 august 2024, 21:01

Vă mai amintiți de superba clădire de cândva, de la intersecția străzilor București...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 33 de ani (in)dependență

27 august 2024, 21:35

Astăzi Republica Moldova marchează 33 de ani de la momentul în care ne-am declarat...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Atacul Rusiei, tot mai pronunțat

1 august 2024, 20:18

Cu toate că atacul Rusiei asupra Republicii Moldova este unul evident, tot mai...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rezultate excelente la Jocurile Olimpice

30 iulie 2024, 21:26

Sportul din Republica Moldova trece prin probabil cea mai bună perioadă din...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Chișinăul rămâne fără buget

25 iulie 2024, 20:19

Mai avem doar câteva zile și intrăm în luna august. A 8-a lună din an. Și cu...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Summitul CPE a reunit liderii mondiali

23 iulie 2024, 21:22

Săptămâna trecută, în Marea Britanie, a avut loc cel de-al 4-lea summit al comunității...

Opinia ta contează. Comentează!