SUA au anunţat că impun sancţiuni împotriva a 400 de entităţi şi persoane, care i-au permis Rusiei să ducă războiul ilegal în Ucraina
Externe 31 octombrie 2024, 16:38 | 90

Statele Unite au anunţat miercuri noi sancţiuni împotriva a aproape 400 de persoane şi întreprinderi acuzate de furnizarea către Rusia a tehnologiilor avansate pentru a-i susţine maşinăria de război. „Ucraina a primit doar 10% din ajutorul militar aprobat anul acesta de Congresul Statelor Unite”, a declarat tot miercuri Volodimir Zelenski, fiind în așteptarea unei noi reuniuni „Ramstein”.

Statele Unite au anunţat miercuri că impun sancţiuni împotriva a 400 de entităţi şi persoane, care i-au permis Rusiei să ducă un război ilegal contra Ucrainei.

ANUNȚUL SECRETARULUI DE STAT ANTONY BLINKEN: "Vom continua să folosim toate instrumentele disponibile pentru a perturba rețelele de sprijin pentru baza militaro-industrială a Rusiei, oriunde ar putea opera. Suntem solidari cu ucrainenii în apărarea patriei lor de agresiunea Rusiei."

Separat, Departamentul Trezoreriei american a anunţat sancţiuni contra a 275 de persoane şi entităţi în India, China, Elveţia şi Turcia, în scopul „perturbării reţelelor mondiale de ocolire” a sancţiunilor deja impuse Moscovei.

În paralel, Departamentul Comerţului a anunţat restricţii comerciale faţă de 40 de entităţi străine din cauza „sprijinului lor pentru războiul ilegal al Kremlinului în Ucraina” şi a consolidat restricţiile existente faţă de alte 49 entităţi străine din China şi Emiratele Arabe Unite.

Între timp, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a primit doar 10% din ajutorul militar aprobat de Congresul Statelor Unite mai devreme, anul acesta. Zelenski a anunțat că aşteaptă desfăşurarea în săptămânile următoare a unei noi reuniuni a grupului de la Ramstein, care reuneşte statele ce furnizează ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Vedem deja contururile unei reuniuni Ramstein, care ar trebui să se desfășoare în săptămânile următoare. La fel de important este ca pachetul de ajutor al partenerilor să fie realizat în totalitate și ca pașii noștri să fie împărtășiți cu partenerii, și să fie eficienți."

Potrivit liderului de la Kiev, „nu finanţarea ar împiedica furnizarea deplină a acestui ajutor, ci este mereu vorba despre birocraţie sau logistică, de unele idei sau scepticism”. Adică, responsabilii americani ar analiza prea mult dacă „asta dăm, dar nu şi asta”, a explicat Zelenski. Acesta a recunoscut că a cerut Statelor Unite să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune Tomahawk, după ce o informaţie în acest sens a fost scursă în presă. „Înseamnă că între parteneri nu mai există lucruri confidenţiale”, a comentat Zelenski.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Când multe ţări încep să sprijine „planul de victorie”, vedeţi ce se întâmplă acum în presă, ei spun că Ucraina a cerut multe rachete, precum Tomahawk etc. Dar aceasta este o informaţie confidenţială între Ucraina şi Casa Albă. Cum să înţelegem aceste mesaje?"

Reacţia survine după ce New York Times a scris, citând un responsabil american de rang înalt, că Volodimir Zelenski a cerut rachete Tomahawk, cerere despre care respectivul responsabil a estimat că este complet nerealizabilă.

Aceste rachete au o rază de acţiune de 2.500 de kilometri, iar includerea lor în ajutorul militar american oferit Ucrainei ar fi aproape sigur considerată de Rusia o acţiune de escaladare. Vladimir Putin a declarat deja că o decizie favorabilă solicitării Kievului de a lovi teritoriul rus cu rachete occidentale ar însemna implicarea directă a ţărilor NATO în conflictul din Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!