Curtea de Apel Chișinău a respins recursurile depuse de Ludmila Corsun și Valeriu Pleșca
Politic 29 august 2024, 19:56 | 486

Curtea de Apel Chișinău a respins recursurile depuse de către Ludmila Corsun și Valeriu Pleșca, după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze grupurile de inițiativă care îi susțin pe cei doi aspiranți la fotoliul de președinte. De asemenea, CEC-ul a anulat astăzi decizia din 23 august privind înregistrarea grupului de inițiativă pentru susținerea candidaturii fostului premier Vasile Tarlev la alegerile prezidențiale. Asta pentru că au fost depistate mai multe nereguli.

Comisia Electorală a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea aspirantei la prezidențiale, Ludmila Corsun, întrucât s-a constatat că aceasta nu cunoaște limba română la nivelul corespunzător. În ceea ce îl privește pe Valeriu Pleșca, desemnat de Partidul Social Democrat European, CEC și-a motivat refuzul prin obiecții în ceea ce privește ședința Consiliului național politic al PSDE. De asemenea, Comisia a invocat date incorecte în actele depuse, precum și faptul că, atunci când a depus actele, Pleșca avea calitatea de președinte al unui alt partid decât cel care l-a desemnat.

Totodată, autoritatea electorală a anulat decizia din 23 august curent privind înregistrarea grupului de inițiativă pentru susținerea candidaturii fostului premier Vasile Tarlev la alegerile prezidențiale. Potrivit CEC, fiind desemnat drept candidat independent la șefia statului, Tarlev nu a informat la timp Agenția Servicii Publice despre suspendarea sa în calitate de președinte al partidului „Pentru Viitorul Moldovei”.

De asemenea, CEC a decis în ședința de astăzi, 29 august, refuzarea înregistrării grupului de inițiativă în susținerea candidatului independent Vasile Bolea. Motivul invocat de membrii CEC este că acesta este membru al Partidului „Renaștere”, dar intenționează să candideze independent.

Pe de altă parte, Comisia a aprobat, în ședința de astăzi, înregistrarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului pentru funcția de președinte, Alexandru Arseni, desemnat de către un grup de cetățeni.

Opinia ta contează. Comentează!